Erwten, gerst en gras in één werkgang gezaaid

Loonbedrijf De Lange uit Ens zaait in één werkgang de gewassen erwt, gerst en gras. Na de oogst van de erwten en gerst kun je dan veel sneller een eerste snee gras halen, omdat het gras er al op staat.

Jongveeopfokker en akkerbouwer Jan Ketelaar uit Espel heeft al ervaring met deze methode. 'We doen dit al een aantal jaar en we moesten de keuze maken tussen blijven grasland of graan, tarwe of dit product. Met het voordeel dat we na de oogst er nog een snee gras af kunnen halen.'

De bedoeling is om rond half juli te oogsten. Maar het is lastig om het juiste oogstmoment te bepalen. 'Dat is zeer moeilijk, omdat je probeert een deegrijp product te oogsten. Pas een aantal dagen van te voren zie je aankomen dat het product er aan toe is. Maar dan nog ben je afhankelijk van de weersomstandigheden', weet Ketelaar uit ervaring. 'Bij slechte omstandigheden moet je de keuze maken tussen te vroeg oogsten of erna met alle consequenties van dien. Dat zijn dus de probleem die op je afkomen, maar dat is ook boer zijn.'

Vogels

Per hectare wordt er 50 kilo gerst, 40 kilo gras en 100 kilo erwt gezaaid. Niet elk product komt even diep. 'De gerst en gras probeer je wat lichter te zaaien als de erwten', weet Geo van de Putte van loonbedrijf De Lange. Om er een tweede zaaimachine op te kunnen zetten, moest hij het apparaat wel ombouwen. 'De erwten probeer je wat dieper weg te stoppen, zodat de vogels ze niet opvreten. En het gras moet niet te diep liggen, want dan komt het niet op.'

Het jongvee reageert volgens Ketelaar goed op het product, omdat er veel meer structuur in zit. Dit product is volgens hem goed te mengen met bijvoorbeeld de eerste snee ingekuild gras. 'De structuur is zo goed dat we geen last hebben van penswerking.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer