Nieuwe+generatie+start+in+familiebedrijf+Vervaet
Achtergrond
© Niels van der Boom

Nieuwe generatie start in familiebedrijf Vervaet

Familiebedrijf Frans Vervaet in Biervliet staat synoniem voor bietenrooiers en trikes voor de mestaanwending. De onderneming maakt een flinke groei door. De familieband blijft hierbij centraal staan.

Sinds kort is de derde generatie Vervaet actief in het ruim zestig jaar oude landbouwmachinebedrijf Frans Vervaet in Biervliet. De broers Klaas en Jelle Vervaet zijn zoons van Edwin Vervaet, die samen met zijn broer Robin Vervaet de dagelijkse leiding over het bedrijf heeft.

Klaas Vervaet houdt zich bezig met personeelsmanagement en de wet- en regelgeving voor voertuigen. Jelle Vervaet is actief op de afdeling engineering en software. Het mag duidelijk zijn dat dit een echt familiebedrijf is, opgericht door Frans Vervaet.

Hydro Trike

Begin maart zijn de laatste Hydro Trike-bemesters afgeleverd. Een machine is net goedgekeurd om naar de Verenigde Staten te worden afgeleverd. Twee machines voor Italië zijn net vertrokken. Trikes zijn het snelst groeiende product van Vervaet.

Jaarlijks neemt de verkoop met zo'n 10 procent toe

Jonathan Hoekman, salesmanager Frans Vervaet in Biervliet

'Jaarlijks neemt de verkoop met zo'n 10 procent toe', schetst salesmanager Jonathan Hoekman. 'Per jaar gaat het om maximaal honderd trikes. Door de malaise op de suikermarkt stokt de rooierverkoop. De zelfrijdermarkt bij mest groeit, mede dankzij de biogassector en aandacht voor bodemdruk. Frankrijk en Italië zijn onze grootste markten. Dit jaar is Denemarken tevens sterk aan de markt.'

Een sterk punt van Vervaet is het reviseren van ingeruilde machines. Die zijn prijstechnisch interessant.
Een sterk punt van Vervaet is het reviseren van ingeruilde machines. Die zijn prijstechnisch interessant. © Niels van der Boom

Vervaet startte in 1990 met de Hydro Trike. Een direct succes, toen begin jaren negentig mestinjectie verplicht werd. 'Door kringlooplandbouw komt de focus mogelijk op het binden van CO2 te liggen', denkt Hoekman. 'Wordt dit werkelijkheid, dan heeft het grote impact op de mestmarkt.'

NIR-techniek

Al jaren werk Vervaet aan integratie van nabij-infraroodsensortechniek (NIR-techniek), samen met de Amerikaanse trekker- en landbouwmachinefabrikant John Deere. 'Het is een lange weg, die nog niet ten einde is. Hier willen we voorloper in zijn. Je loopt helaas snel tegen veel bureaucratie aan om de techniek officieel erkend te krijgen', zegt de salesmanager.

'Met de NIR-sensor proberen we toegevoegde waarde te leveren', zegt Jelle Vervaet. 'Dankzij de Vervaet-dealerbedrijven zijn de lijntjes met John Deere kort. We blijven nuchter en brengen geen marketingpraatjes. Het is belangrijk om te weten wat de markt vraagt. Is de melkprijs laag, dan merk je dit direct terug in het investeringsklimaat bij loonwerkers.'

Groei

De fabriek in Biervliet groeit met de vraag mee. In 2012 werden een showroom en een onderdelenmagazijn gebouwd. Drie jaar later volgde een nieuw hoofdkantoor, dat net is opgeleverd. In een pas aangekochte loods naast de fabriek komen inruilmachines te staan.

In 2012 werden een showroom en een onderdelencentrum gebouwd.
In 2012 werden een showroom en een onderdelencentrum gebouwd. © Niels van der Boom

Grootste investering is een nieuw te bouwen magazijn voor onderdelen. Dat komt achter de huidige fabriek. Vervaet kocht 11 hectare grond achter het bedrijf. Het heeft daarmee voldoende ruimte voor verdere expansie.

Op een 11 hectare groot terrein achter de fabriek komt een centraal magazijn.
Op een 11 hectare groot terrein achter de fabriek komt een centraal magazijn. © Niels van der Boom

Optimale situatie

'Groei is voor ons een middel, geen doel op zich', zegt Klaas Vervaet. 'Doel is om constant en stabiel te groeien. We hebben een stabiele periode gekend, waarna de trike-productie flink toenam. We zoeken steeds naar de optimale situatie.'

Jelle Vervaet: 'Een nieuwe generatie zorgt voor een impuls, zoals ook bij onze vader en oom gebeurde. Misschien dat onze volgende stap wel buiten de landbouw is omwille van risicospreiding. Dat sluiten we niet uit, maar we zijn niet actief op zoek. Klanten delen ons familiegevoel. Sterke groei vermindert dit en dat willen we voorkomen. We willen de lijntjes graag kort houden.'

Sinds kort heeft Vervaet een medewerker die zich fulltime met typegoedkeuring bezighoudt. Klaas Vervaet: 'Er wordt al acht jaar aan vaste richtlijnen gewerkt. Voor je een typegoedkeuring hebt, ben je vier jaar verder. Er is veel bureaucratie.'

Praktisch inzicht

Bij het bedrijf constateren ze dat het technisch onderwijs niet altijd bij de vraag aansluit. Het is daardoor een uitdaging om personeel te vinden. 'Goede mensen zijn een vereiste. Bij ons zijn veel zaken niet te robotiseren. Vooral bij het reviseren van ingeruilde machines komt veel praktisch inzicht kijken.'

Vervaet merkt duidelijk dat telers meer naar de bodem kijken. Het betekent meer organische mest en kritisch ten aanzien van het gewicht. De Hydro Trike profiteert daarvan. Precisielandbouw als totaalpakket in de kringloop blijft lastig vertaalbaar naar de praktijk. 'Naar verwachting zijn we vijf jaar verder, als de NIR-techniek zich op grote schaal heeft gevestigd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer