Azië rukt met trekkers op naar Westen op Sima

Parijs was deze week met de Sima de wereldhoofdstad van de landbouwmechanisatie. Op diverse terreinen werden noviteiten gepresenteerd, al viel het wel op dat er fabrikanten waren die hun kruit graag drooghouden voor Agritechnica in Hannover, die in november plaatsvindt. Als algemene trend valt op dat het Verre Oosten geleidelijk naderbij komt.

Azi%C3%AB+rukt+met+trekkers+op+naar+Westen+op+Sima
© Hendrik Begeman

In het verleden presenteerden Chinese, Japanse en Koreaanse fabrikanten zich vooral met kleine trekkers op de Sima in Parijs. Maar stap voor stap proberen ze in het Westen ook voet aan de grond te krijgen met het grotere werk. Een bekend voorbeeld is Kubota, die zich na de overname van Kverneland als full-liner presenteert.


De iXtrack T4 is een nieuwe getrokken spuit van Kverneland. De machine heeft een spoorbreedteverstelling van 1,50 tot 2,25 meter. Vanwege de stabiliteit zijn ze enkel leverbaar met fuseebesturing.
De iXtrack T4 is een nieuwe getrokken spuit van Kverneland. De machine heeft een spoorbreedteverstelling van 1,50 tot 2,25 meter. Vanwege de stabiliteit zijn ze enkel leverbaar met fuseebesturing. © Hendrik Begeman

Zeven jaar geleden investeerde het Chinese Foton Lovol in Italië en nam het intellectueel eigendom van de vroegere fabrikant Arbos over. In 2015 verschenen de eerste Arbos-trekkers en inmiddels groeit het bedrijf uit tot een full-liner. Als nieuwste presenteerde Arbos een zaaicombinatie.

Fabrikanten houden hun kruit droog voor Agritechnica

Het Italiaanse Arbos verbreedt zich snel onder Chinese vlag tot een full-liner. Deze zaaicombinatie is de nieuwste aanvulling.
Het Italiaanse Arbos verbreedt zich snel onder Chinese vlag tot een full-liner. Deze zaaicombinatie is de nieuwste aanvulling. © Hendrik Begeman

Yto

Een andere spraakmaker is het Koreaanse Yto, ook al jaren bekend van de kleine trekkers. Yto heeft de vroegere transmissiefabriek in Saint-Dizier overgenomen. Dit was aanvankelijk de transmissiefabriek van Case IH, dat in 2002 is overgenomen door de Italiaanse Argo-groep (Landini en McCormick).

Argo verkocht de fabriek in 2010 en nu is het eigendom van Yto. Onder de merknaam Mancel worden hier nu nieuwe trekkers gebouwd, waarvan de eerste nu op de Sima werden getoond.

De nieuwe 3-serie verreikers van JCB bestaat uit vijf modellen met reikwijdtes van 6 tot 9,5 meter.
De nieuwe 3-serie verreikers van JCB bestaat uit vijf modellen met reikwijdtes van 6 tot 9,5 meter. © Hendrik Begeman

De F5-serie bestaat uit trekkers van 110 tot 145 pk. Ze hebben FPT-motoren die voldoen aan de Stage 5-emissienorm. De trekkers worden in het eerste kwartaal van 2020 leverbaar voor de Franse markt. De planning is om drie series te gaan bouwen van 80 tot 145 pk.

Case IH Versum CVX

Met het openen van de beurs werd bij Case IH de Versum CVX Drive onthuld, waarmee de fabrikant de variabele transmissies naar de lagere vermogensklasse brengt. De Versum bestaat uit vier trekkers met een maximum vermogen van 100 tot 140 pk en ligt daarmee tussen de Luxum en de Maxxum. De trekkers halen een snelheid van 40 kilometer per uur.

De Case IH Versum heeft standaard twee hydraulische ventielen, optioneel uit te breiden tot zes. Er is keuze uit elektrische en/of mechanische bediening.
De Case IH Versum heeft standaard twee hydraulische ventielen, optioneel uit te breiden tot zes. Er is keuze uit elektrische en/of mechanische bediening. © Hendrik Begeman

Het stoere uiterlijk van de Versum sluit aan bij de zwaardere series. Het typenummer geeft globaal het nominale vermogen aan. De Versums hebben een 4,5 litermotor die met SCR-emissiereductie voldoen aan Stage 5-norm.

Lindner introduceerde enkele jaren geleden de Lintrac met de optie van bestuurbare achterwielen. Op de Sima presenteerde Lindner de 113 pk Lintrac 110 met een uitslag van 20 graden op de achterwielen voor een draaicirkel van 8 meter.
Lindner introduceerde enkele jaren geleden de Lintrac met de optie van bestuurbare achterwielen. Op de Sima presenteerde Lindner de 113 pk Lintrac 110 met een uitslag van 20 graden op de achterwielen voor een draaicirkel van 8 meter. © Hendrik Begeman

New Holland

New Holland presenteerde in dezelfde vermogensklasse de variabele transmissie Auto Command op de T5-serie. Hier is het typenummer gerelateerd aan het maximum vermogen. De T6-serie van New Holland is uitgebreid met nieuwe zescilindermodellen en transmissievarianten, waaronder de T6.160 met de Electro Command. De T6.180 is nu ook leverbaar met de Dynamic Command en de Auto Command.

Bij New Holland stond de Fiat Centenario, een retromodel naar aanleiding van het feit dat honderd jaar geleden de eerste Fiat-trekker werd gebouwd.
Bij New Holland stond de Fiat Centenario, een retromodel naar aanleiding van het feit dat honderd jaar geleden de eerste Fiat-trekker werd gebouwd. © Hendrik Begeman

Massey Ferguson startte de beurs met de introductie van drie nieuwe modellen in de 7700 S-serie, met een maximum vermogen van 185 tot 220 pk. Het vermogen wordt geleverd door eigen Agco Power-motoren die voldoen aan Stage 5. De MF 7716 S en 7718 S zijn leverbaar met een Dyna 6 of met de Dyna VT-transmissie, de 7719 S is enkel met de variabele Dyna VT leverbaar.

De Massey Ferguson 7719 S is een zescilinder met een kort chassis en een vermogen van 220 pk. De serie heeft een Datatronic 5-touchscreenterminal.
De Massey Ferguson 7719 S is een zescilinder met een kort chassis en een vermogen van 220 pk. De serie heeft een Datatronic 5-touchscreenterminal. © Hendrik Begeman

Snarenbedpootmachine

Dewulf introduceerde de Structural 30, een nieuwe gedragen snarenbedpootmachine. Met deze pootmachine zijn drie rijen in één bed van 1,80 meter te planten, maar ook twee rijen in twee ruggen. Om beschadiging van de kiemen tot een minimum te beperken, draaien alle snaren hetzelfde tempo.

Dewulf Structural is een gedragen snarenbedpootmachine die hydraulisch wordt aangedreven. Een productsensor laat de bunker automatisch kiepen.
Dewulf Structural is een gedragen snarenbedpootmachine die hydraulisch wordt aangedreven. Een productsensor laat de bunker automatisch kiepen. © Hendrik Begeman

De Sitera 3030 van Kuhn is een nieuwe zaaimachine die is te combineren met zowel de nieuwe rotorkopeggen als de niet aangedreven zaaibedbereiders. De zaaimachine steunt op de rol en niet op de machine, zodat deze de bewerkingsdiepte niet beïnvloedt.

De Same Frutteto F115 is nu met vierwielbesturing leverbaar, net als de Deutz-Fahr 5100 en 5115 DF TTV. Door de meesturende achteras heeft hij een kleinere draaicirkel. Andere opties zijn vertraagd meesturen waardoor het werktuig langer in de rechtuitpositie blijft.
De Same Frutteto F115 is nu met vierwielbesturing leverbaar, net als de Deutz-Fahr 5100 en 5115 DF TTV. Door de meesturende achteras heeft hij een kleinere draaicirkel. Andere opties zijn vertraagd meesturen waardoor het werktuig langer in de rechtuitpositie blijft. © Hendrik Begeman

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer