Groen+onderwijs+in+Oost%2DNederland+investeert+drie+miljoen
Nieuws
© René Eijsink

Groen onderwijs in Oost-Nederland investeert drie miljoen

De groene onderwijsorganisatie Zone.College gaat in Oost-Nederland drie miljoen euro investeren om vmbo'ers warm te krijgen voor de landbouw. Ze wil hiermee het tekort aan agrarisch personeel oplossen.

De landbouwsector in Oost-Overijssel schreeuwt om personeel. Zone.College, met onder meer een vestiging in Almelo, pompt nu samen met het ministerie en agrarische bedrijven miljoenen in landbouwonderwijs. Dat schrijft Turbantia.

Jaarlijks studeren er dertig jongeren af aan de groene onderwijsinstelling, dit tegenover vijftig tot zestig opgenstaande voltijdbanen.

Loonwerkers

Samen met arbeidsbureau ABEOS en agrarische bedrijven uit de regio steekt het Zone.College de drie miljoen euro in een vierjarig programma. Een derde van het geld is een subsidie vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het project moet honderden gemotiveerde loonwerkers, veehouders en akkerbouwers opleveren.

Er is veel vraag naar kundig personeel en gepassioneerde boeren. 'In totaal hebben we op onze scholen in Oost-Overijssel 170 leerlingen, verdeeld over drie leerjaren. Dat zijn er niet veel. Met oog op de vergrijzing in landbouw is nieuwe aanwas dus heel hard nodig. Na vier jaar moet de nieuwe aanpak ingeburgerd zijn en tot onze vaste werkwijze verworden zijn.'

Buiten de deur werken

Met het project ‘Educating People for the Future of Smart Farming’ vergroot het voormalige AOC Oost de rol van agrarische bedrijven binnen het onderwijs. Bedrijven die meebetalen aan het nieuwe project. Mbo’ers die een landbouwopleiding volgen, moeten meer buiten de schoolwanden aan de slag.

'Dat gebeurt nu tijdens stages', geeft docente veehouderij Astrid Sportel aan. 'De meeste mbo-studenten zijn wekelijks ongeveer anderhalve dag buiten de deur aan het werk. Die hoeveelheid tijd neemt flink toe.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer