CAVV+liet+fusiegolf+aan+zich+voorbijgaan
Reportage
© Ruben Meijerink

CAVV liet fusiegolf aan zich voorbijgaan

Mengvoerproducent CAVV Zuid-Oost Salland in Haarle vierde afgelopen weekend haar 101-jarig bestaan. Het coöperatieve bedrijf is altijd zelfstandig gebleven en heeft zich niet laten opslokken door grote bedrijven.

De meeste boeren met vee in Nederland betrekken het krachtvoer voor hun dieren van een handjevol landelijk werkende mengvoerbedrijven. Acht mengvoerproducenten nemen 85 procent van de landelijke mengvoerproductie voor hun rekening. Tussen deze voergiganten als ForFarmers en Agrifirm zijn ook nog kleinere spelers actief. CAVV Zuid-Oost Salland in het Overijsselse Haarle is er daar een van. 'We zijn de op een na kleinste voercoöperatie in Nederland', vertelt directeur Hans Verheul trots.

Door aanpassingen en investeringen in nieuwe apparatuur is de capaciteit van de mengvoerfabriek in Haarle de afgelopen jaren fors toegenomen. In 1996 produceerde CAVV Zuid-Oost Salland 28.000 ton mengvoer. In 2017 was dit al doorgegroeid naar bijna 58.000 ton.

Schepen lossen

In Lochem is CAVV Zuid-Oost Salland samen met ABZ Diervoeding eigenaar van Op- en Overslag Coöperatie Oost Nederland (OOCON). De locatie van OOCON is geschikt voor het lossen van schepen tot 3.500 ton en er is siloruimte voor de opslag van 8.500 ton grondstoffen.

We zijn van de leden, dus ze mogen alles weten, ook als we een fout maken

Hans Verheul, directeur CAVV Zuid-Oost Salland

Volgens Verheul zijn de enkele honderden leden van CAVV Zuid-Oost Salland, veehouders in vooral Salland en West-Twente, blij dat hun voercoöperatie zich afzijdig heeft gehouden van de fusiegolf die vooral in de jaren tachtig en negentig door mengvoer producerend Nederland ging.

Geen gigabedrijf

CAVV Zuid-Oost Salland bewijst dat je geen gigabedrijf hoeft te zijn om boeren voer te leveren voor een concurrerende prijs. 'Een vooroordeel dat we vaak horen, is dat we grondstoffen voor minder scherpe prijzen kunnen inkopen dan onze grote collega's. 'Dat is onjuist. Ook wij kunnen volle boten kopen en daarmee eenzelfde inkoopvoordeel halen als onze grotere collega's. Soms is per as aanvoeren van grondstoffen zelfs goedkoper dan aanvoer per schip', zegt de directeur.

'Wat bij ons wel iets hoger ligt dan bij de grote mengvoerproducenten, zijn de productiekosten. Dat gaat om zo'n 50 cent per 100 kilo mengvoer. Dit kostprijsnadeel valt weer weg, doordat wij het voer 50 cent per 100 kilo mengvoer goedkoper naar de klant kunnen brengen. Dat is het voordeel van werken in een kleine regio', stelt de directeur.

55.000 ton voer

'Wij produceren 55.000 ton voer per jaar. Dat leveren we af in een kleine straal rond de fabriek. Een conculega van ons produceert op één locatie 550.000 ton voer per jaar. Om dat kwijt te raken, heb je een veel groter afzetgebied nodig en moet je dus veel verder rijden met je bulkwagens. Een lastig punt bij de transport van mengvoer is dat een bulkwagen altijd leeg terug moet rijden naar de fabriek.'

De fabriek van CAVV Zuid-Oost Salland in Haarle.
De fabriek van CAVV Zuid-Oost Salland in Haarle. © Berrie Klein Swormink

Volgens Verheul heeft een kleine speler als CAVV Zuid-Oost Salland extra voordeel door de hechte band met de klanten. 'Dit maakt dat je in overleg met elkaar efficiënter kunt werken. Bijvoorbeeld door te overleggen over het iets eerder of iets later leveren van besteld voer.'

Coöperatie 1.0

Om ook in de toekomst bestaansrecht te houden, herijkte het bestuur van CAVV Zuid-Oost Salland enige jaren geleden de bedrijfsstrategie. 'Een belangrijk vertrekpunt dat we met het bestuur hebben afgesproken, is om weer te gaan werken volgens de coöperatieve gedachte die in 1918 aanleiding was voor de oprichting van de CAVV. We hebben als het ware coöperatie 1.0 opgericht met als uitgangspunt dat als je samen iets efficiënter kunt doen dan alleen, je het dan samen moet doen. En anders moet je het niet doen.'

Met dit uitgangspunt scherp op heeft CAVV Zuid-Oost Salland een aantal kernwaarden geformuleerd. 'De eerste is transparantie. CAVV Zuid-Oost Salland is open over alles. Zeker als het gaat om de prijs van het voer en de samenstelling ervan. We zijn van de leden, dus ze mogen alles weten, ook als we een fout maken. Of je daarmee de concurrentie in de kaart speelt? Eerlijk gezegd heb ik dat nog niet meegemaakt', zegt de directeur.

Vaste marge

'Transparant zijn levert ons meer voordeel op dan nadeel. Het is vaak zelfs zo dat concurrenten onze transparantie niet geloven. Het belangrijkste voor ons is dat we het beste doen voor de klant. Daarom werken we ook met een vaste marge per kilo geproduceerd voer. Eigenlijk logisch, want de kostprijs van het produceren is bij elke kilo mengvoer hetzelfde', stelt Verheul.

'Andere voerbedrijven werken wel met verschillen in marges tussen verschillende lijnen voeders. Vertegenwoordigers halen nieuwe klanten binnen met voeders met een lagere marge en proberen ze vervolgens in de richting van voeders met een hogere marge te bewegen. CAVV Zuid-Oost Salland richt zich op een kleine afgebakende regio. Ook vinden we het belangrijk om leden mee te nemen in besluiten.'

CAVV kan snel reageren op verandering
CAVV Zuid-Oost Salland vindt schaalvergroting in de toekomst niet nodig. 'Als kleine speler kunnen we niet de markt bepalen, maar onze kracht is dat we flexibel zijn om ons aan te passen, als er iets verandert' stelt directeur Hans Verheul. Hij denkt dat er meer behoefte ontstaat aan voeders waarvan de grondstof voldoet aan specifieke eisen. VLOG-voer is nu goed voor 8 procent van de mengvoeromzet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer