ZuivelNL%2Dnotering+kan+GDT+index+niet+volgen
Nieuws
© pixabay

ZuivelNL-notering kan GDT index niet volgen

De ZuivelNL-noteringen hebben moeite om de aanhoudende prijsstijgingen op de wereldwijd leidende Global Dairy Trade (GDT) internetbeurs te volgen.

De ZuivelNL-noteringen voor verschillende zuivelproducten bleven deze week ongewijzigd of daalden licht, terwijl de GDT index voor de achtste keer op rij is gestegen. De GDT Internet beurs voor zuivelproducten wordt eens per veertien dagen gehouden. Deze keer steeg de GDT index met 1,9 procent. Met name boter steeg fors in prijs, met 9,3 procent.

Dat de ZuivelNL-noteringen de wereldwijde prijsontwikkelingen niet kunnen volgen, wordt toegeschreven aan de stijgende melkaanvoer in Europa. Begin maart steeg de melkaanvoer in Duitsland voor het eerst weer sinds de extreme droogte in 2018 de melkaanvoer begon te remmen. Ook vertonen de spotmarkt melkprijzen in Nederland en in Italië een licht dalende trend.

Melkaanvoer

Verbetering van de boerderijmelkprijs is alleen mogelijk als de vraag wereldwijd, vooral vanuit China, sneller stijgt dan de melkaanvoer in Europa die traditioneel altijd stijgt als het voorjaar aanbreekt. Overigens ligt de melkaanvoer in Nederland nog steeds op een lager niveau dan de laatste jaren gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Weer

 • Dinsdag
  19° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer