ZuivelNL-notering kan GDT index niet volgen

De ZuivelNL-noteringen hebben moeite om de aanhoudende prijsstijgingen op de wereldwijd leidende Global Dairy Trade (GDT) internetbeurs te volgen.

ZuivelNL%2Dnotering+kan+GDT+index+niet+volgen
© pixabay

De ZuivelNL-noteringen voor verschillende zuivelproducten bleven deze week ongewijzigd of daalden licht, terwijl de GDT index voor de achtste keer op rij is gestegen. De GDT Internet beurs voor zuivelproducten wordt eens per veertien dagen gehouden. Deze keer steeg de GDT index met 1,9 procent. Met name boter steeg fors in prijs, met 9,3 procent.

Dat de ZuivelNL-noteringen de wereldwijde prijsontwikkelingen niet kunnen volgen, wordt toegeschreven aan de stijgende melkaanvoer in Europa. Begin maart steeg de melkaanvoer in Duitsland voor het eerst weer sinds de extreme droogte in 2018 de melkaanvoer begon te remmen. Ook vertonen de spotmarkt melkprijzen in Nederland en in Italië een licht dalende trend.

Melkaanvoer

Verbetering van de boerderijmelkprijs is alleen mogelijk als de vraag wereldwijd, vooral vanuit China, sneller stijgt dan de melkaanvoer in Europa die traditioneel altijd stijgt als het voorjaar aanbreekt. Overigens ligt de melkaanvoer in Nederland nog steeds op een lager niveau dan de laatste jaren gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer