May+vraagt+om+drie+maanden+uitstel+van+brexit
Nieuws
© Dirk Hol

May vraagt om drie maanden uitstel van brexit

Update - De Britse premier Theresa May heeft Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, per brief om een uitstel van drie maanden van de brexit. In Brussel wordt terughoudend gereageerd op dit verzoek.

De regeringsleiders van de 27 overige EU-lidstaten moeten donderdag tijdens een topoverleg in Brussel unaniem instemmen met een kort uitstel van de brexit. De oorspronkelijke brexitdatum van 29 maart is onhaalbaar geworden, omdat de voorzitter van het Lagerhuis May geen toestemming geeft om haar brexitdeal voor een derde keer in stemming te brengen.


Dinsdagavond zei EU-onderhandelaar Michel Barnier dat de EU voorwaarden gaat stellen aan een brexit. 'We zullen vragen of de verlenging nuttig is. Want uitstel betekent langere onzekerheid en onzekerheid heeft een prijs.' In Brussel wordt nog steeds rekening gehouden met een harde brexit. Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad zei dat de EU daar klaar voor is.

Folders

Ook in Nederland gaan de voorbereidingen op een harde brexit gewoon door. De douane is begonnen met het uitdelen van folders aan vrachtwagenchauffeurs in de havens van Rotterdam en Hoek van Holland. Die worden daarin gewezen op de eisen waaraan ze straks moeten voldoen om op een schip naar Groot-Brittannië te mogen.

Om te voorkomen dat het verkeer op de ring van Rotterdam straks vastloopt zijn er tijdelijke parkeerplaatsen ingericht. Zo'n 10 procent van het zeetransport vanuit Rotterdam is bestemd voor het Verenigd Koninkrijk.

Verkiezingen

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie kan een kort uitstel in verband met de Europese Verkiezingen niet langer dan tot 23 mei duren. May is daar vandaag telefonisch op gewezen door Europese commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker

May schrijft in haar brief aan Tusk zelf dat ze niet wil dat haar land weer meedoet aan de Europese verkiezingen. Dat is volgens haar niet in het belang van het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie. De EU-verkiezingen worden van 23 tot en met 26 mei gehouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer