Britten+krijgen+uitstel+voor+brexit
Nieuws
© Europese Commissie

Britten krijgen uitstel voor brexit

De Europese Unie is bereid de brexit uit te stellen tot 22 mei op voorwaarde dat het Britse Lagerhuis het akkoord over de scheidingsvoorwaarden volgende week alsnog goedkeurt.

Stemt het Britse parlement het akkoord voor de derde keer weg, dan krijgen de Britten uitstel tot 12 april. Dat is de laatste dag voor de Britten om te beslissen of ze aan de Europese verkiezingen willen deelnemen.


Het besluit werd donderdagavond genomen op de EU-top in Brussel. De Britse premier Theresa May heeft de voorstellen aanvaard, zei EU-president Donald Tusk. Alle brexitopties liggen volgens hem nog steeds open tot 12 april: een vertrek met een akkoord, zonder akkoord, een lang uitstel of intrekking van de brexit.

Bezwaren

De 27 regeringsleiders waren 's middags ruim 1,5 uur in gesprek met May over haar verzoek voor een uitstel tot 30 juni. Die datum stuit op bezwaren omdat tussen 23 en 26 mei Europese verkiezingen worden gehouden. May wil daar onder geen beding aan meedoen.

Premier Mark Rutte hoopt dat het Britse parlement volgende week alsnog kan instemmen met de brexitdeal nu de EU-leiders de Britse premier Theresa May uitstel van de deadline hebben gegeven.

Geen chaos

Na urenlang overleg in Brussel zei hij dat er 'gelukkig uiteindelijk resultaat' was. 'Het is voor Nederland heel belangrijk dat er geen chaotische, ongecontroleerde brexit komt. Want hoe goed je ook bent voorbereid, er gaan altijd dingen mis.' Zonder uitstel zou de brexit volgende week vrijdag om middernacht een feit zijn geweest.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 14°
  90 %
 • Vrijdag
  17° / 15°
  80 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  40 %
Meer weer