ThermoSeed desinfecteert ook groentezaden

Zaadbehandelingsbedrijf Incotec heeft ThermoSeed doorontwikkeld voor ontsmetting van zaden van uien en spinazie. De techniek bestond al voor graanzaad.

ThermoSeed+desinfecteert+ook+groentezaden
© Incotec

ThermoSeed is een Zweedse uitvinding en wordt in de praktijk al gebruikt voor het ziektevrij maken van graanzaad. Om de methode ook in groentezaden in te zetten, is een compleet nieuwe machine gebouwd.

De focus ligt op het beschermen van verschillende zaadoverdraagbare ziektes met behulp van hete vochtige lucht, maar geen stoom. Omdat er geen chemie aan te pas komt, is het volgens Incotec een duurzame oplossing, als alternatief voor diverse gewasbeschermingsmiddelen.

Respons

‘Vorig jaar hebben we deze techniek beproefd op ui en spinazie. Enkele honderden kilo’s zijn ontsmet en bij telers in het veld geplant en getest. Bij ui hebben we daar nu twee jaar goede respons op’, vertelt Niels Overvliet van Incotec.

Er is een aantal zaadbedrijven met interesse, maar de techniek moet volgens Overvliet nog verder worden ontwikkeld voor verschillende schaalgroottes. Groentezaden ontsmetten vraagt om een machine van een heel andere schaal dan graan, stelt de vertegenwoordiger.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer