Britse+Lagerhuis+wil+uitstel+brexit
Nieuws
© Dirk Hol

Britse Lagerhuis wil uitstel brexit

Het Britse Lagerhuis wil dat de brexitdeadline wordt verlengd. Een motie die dat mogelijk moet maken, is donderdagavond aangenomen met 412 tegen 202 stemmen. Andere EU-lidstaten moeten wel unaniem instemmen met een verlenging van de huidige deadline op 29 maart.

Het was deze week voor de Britse parlementariërs al de derde cruciale stemming over de brexit. In de nu aangenomen motie staat dat de regering wil proberen eenmalig uitstel te regelen tot 30 juni. Dat zou echter alleen zinvol zijn als op uiterlijk 20 maart alsnog een deal is goedgekeurd door het Lagerhuis. Een dag later komen de Europese leiders bijeen, en die willen volgens de Britse regering ongetwijfeld weten wat Londen gaat doen als uitstel wordt verleend.

Britse parlementariërs hebben de brexitdeal die May sloot met de EU tot dusver twee keer getorpedeerd: in januari en afgelopen dinsdag. Het Lagerhuis heeft zich echter ook uitgesproken tegen een vertrek zonder afspraken over de scheidingsvoorwaarden. Dat heeft geleid tot een patstelling die volgens May ook tot gevolg kan hebben dat moet worden aangestuurd op veel langer uitstel van de brexit.

Schrikbeeld

Waarnemers denken dat May het schrikbeeld van langer brexituitstel wil gebruiken om brexiteers in haar eigen partij te overtuigen toch voor haar deal te stemmen. Uitstel kan onder meer tot gevolg hebben dat het Verenigd Koninkrijk weer moet meedoen aan de Europese parlementsverkiezingen van dit jaar.

De Europese Commissie ‘neemt kennis van’ de wens toto uitstel van het Britse parlement. Het is aan de EU-leiders van de 27 andere lidstaten dit verzoek te overwegen, en over een besluit moeten zij het unaniem eens zijn, laat een woordvoerder weten.

Nooit eerder

Voor uitstel van het vertrek moet de Britse regering een formeel verzoek tot verlenging van de artikel-50-procedure in Brussel indienen. In dat artikel staan de regels voor een vertrek van een lidstaat uit de EU, wat overigens nog nooit eerder is voorgekomen.

Het verzoek om uitstel moet met redenen omkleed zijn en de duur aangeven, aldus de woordvoerder die zegt dat voorzitter Jean-Claude Juncker ‘in voortdurend contact’ staat met alle leiders.

Jengelen

De Britse regering moet volgens premier Mark Rutte eerst duidelijk maken wat ze willen voordat er gepraat kan worden over een uitstel van de brexit. ‘Wat heeft het voor zin om nog maanden door te blijven jengelen met elkaar terwijl je nu al twee jaar in dit cirkeltje ronddraait.’

Het besluit van het Lagerhuis om uitstel te vragen, noemt de premier een ‘stapje zoals er zoveel stapjes zijn’.

Het wordt volgens hem tijd dat Europa weer aan andere zaken dan de brexit kan gaan denken zoals de vervolmaking van de interne markt en de positie van de EU in de wereld. De Britse politiek moet nu duidelijkheid geven, aldus Rutte. ‘De Britse politiek moet nu hom of kuit geven.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  3° / 1°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  13° / 4°
  50 %
Meer weer