Varkens laten zich ganzeneieren goed smaken

De proef in Houten, waarbij varkens worden ingezet om broedende ganzen te storen, is deze week gestart. En de ganzeneieren smaakten de varkens goed.

Varkenshouder Josse Haarhuis van PigMe staat met een groepje vrijwilligers wat zenuwachtig bij het verblijf van de tien jonge varkens. Vandaag gaan ze de eerste ronde maken over het proefveld waar ganzen op hun eieren zitten te broeden. 'We hebben de varkens afgelopen week al een aantal keren ganzeneieren gevoerd en die vinden ze lekker. Nu is het onze taak om ze te leren hoe ze de nesten kunnen vinden in het gebied.'


Met behulp van brokken worden de varkens naar de nesten gelokt. Al vrij snel blijkt dat de belangstelling voor de brokken groter is dan voor de eieren. Maar Haarhuis ziet dat zijn varkens goed bezig zijn. 'Door het wroeten verwoesten ze de nesten en rollen de eieren alle kanten op. Sommigen eieren vielen zelfs in het water. En een gans is niet in staat om de eieren weer terug te rollen. Dus is zo'n legsel nu afgeschreven.'

Eieren breken

Het duurt een half uur voordat de varkens vanuit zichzelf op zoek gaan naar de nesten en zelfs enkele eieren weten te breken. En Haarhuis kijkt hoopvol toe. 'De varkens zijn nog te klein om gemakkelijk de eieren kapot te maken. Dat zal over een tijdje makkelijker gaan. En je ziet dat de ganzen meteen wegvliegen als de varkens in de buurt komen. Ik verwacht dat er dit jaar in dit gebied gewoon geen ganzenkuikens opgroeien. En daarmee zou de proef geslaagd zijn.'

De proef in Houten moet de verkeersveiligheid langs het Biezerveld ten goede komen. Vooral jonge onervaren ganzen zorgden tijdens de eerste vliegsessies voor de nodige overlast en gevaarlijke situaties. En bij een succesvol verloop van de proef hoopt Haarhuis dat in de toekomst deze werkwijze ook in de landbouw wordt toegepast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer