Vleeskuikenmarkt+positiever%2C+maar+fragiel
Achtergrond
© Henk Riswick

Vleeskuikenmarkt positiever, maar fragiel

Als het een beetje meezit, wordt 2019 voor vleeskuikenhouders een acceptabel jaar. Voor de langere termijn is innovatie in de pluimveevleessector onontbeerlijk om een goede marktpositie te behouden.

Voor vleeskuikenhouders die zich richten op de internationale markt was 2018 een jaar met pieken en dalen. Toen de Europese Unie (EU) begin vorig jaar twintig Braziliaanse vleesbedrijven de toegang tot de EU-markt ontzegde, ontstond snel een tekort aan bevroren filet op de Europese markt. Het gevolg: snel stijgende vleesprijzen en opbrengstprijzen van vleeskuikens.

Een rechtstreeks gevolg van de sterk gestegen opbrengstprijzen was een groeiende productie van pluimveevlees in de EU. Vooral in Oost-Europese landen als Hongarije, Polen en Roemenië.

Import fors in de lift

Door de oplopende prijzen voor kip in de EU nam ook de import toe. Voor exporteurs, met name vanuit Brazilië, werd het interessant om buiten de vastgestelde importquota om vlees naar de EU te verkopen tegen betaling van de volledige importheffing.

In de maanden augustus-november groeide de import van pluimveevlees in de EU tot 90.000 ton per maand. Door het overspoelen van de Europese markt met kip stortten de prijzen vervolgens in elkaar. Als gevolg daarvan nam de import van pluimveevlees weer af en lieten vleeskuikenhouders in de EU stallen langer leegstaan. Pas in de tweede helft van januari van dit jaar kwam er een eind aan de prijsval en begonnen de vleeskuikenprijzen weer enigszins op te lopen.

Fragiel evenwicht

Jeroen van den Hurk, sectormanager Food & Agri/Pluimveehouderij bij Rabobank Nederland, is voorzichtig positief over de afzetperspectieven voor vleeskuikenhouders dit jaar: 'De vraag naar pluimveevlees op zowel Europees als wereldwijd niveau blijft zich gunstig ontwikkelen.'

Op de EU-markt is momenteel sprake van een fragiel evenwicht, schetst Van den Hurk. Als de productie van vleeskuikens te snel toeneemt, dan kan dit het evenwicht tussen vraag en aanbod verstoren met negatieve gevolgen voor de opbrengstprijzen van vleeskuikens. Van den Hurk: 'Als het lukt om de aanbodtoename in de pas te laten lopen met de vraagontwikkeling, dan kan 2019 voor vleeskuikenhouders een redelijk jaar worden. Waarschijnlijk wel iets gematigder dan ondernemers in deze sector de afgelopen jaren gewend waren.'

Marktverstoring

De mogelijke marktverstoring waar Van den Hurk op doelt, zal niet worden teweeggebracht door Nederlandse en Duitse vleeskuikenhouders. Ondernemers in Noordwest-Europa hebben met diverse restricties te maken die bedrijfsontwikkeling in toom houden.

Groei van de productie speelt met name in Oost-Europa, verwacht Van den Hurk. 'Dit heeft wel gevolgen voor de positie van Nederlandse vleeskuikenhouders. Hier kunnen bedrijven niet of beperkt groeien, terwijl in andere delen van de EU vleeskuikenbedrijven fors in omvang toenemen. Dat beïnvloedt de concurrentiepositie van vleeskuikenbedrijven in Nederland.'

Druk op de markt

Van den Hurk benadrukt dat de ontwikkelingen in het oosten van Europa zorgen voor een toenemende druk op de EU-markt. 'En dat betekent ook druk op de positie van de pluimveevleessector in Nederland, ondanks de verwachting dat de vraag het komende decennium blijft groeien, zowel in Europa als op wereldschaal.'

Om op termijn een gezonde sector in stand te houden, acht Van den Hurk innovatie noodzakelijk. 'Concurreren op kostprijs wordt voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij steeds lastiger.' Positief noemt hij de varianten op de reguliere productie zoals RoyalTop en het Enrichment-programma van McDonald's.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  30 %
Meer weer