AgruniekRijnvallei keert leden meer uit

AgruniekRijnvallei (AR) heeft boekjaar 2018 afgesloten met een positief resultaat na belasting van bijna 1 miljoen euro. De coöperatie keert de leden 9,6 miljoen euro uit. Een stijging van 300.000 euro ten opzichte van 2017.

AgruniekRijnvallei+keert+leden+meer+uit
© agruniek

Qua omzet werden sterke plussen geboekt in de pluimveehouderij en de biologische houderij, terwijl de negen Welkoopwinkels een recordomzet kenden. In het resultaat is rekening gehouden met een prijsreductie van ruim 3 miljoen euro over de in 2018 afgenomen mengvoeders en gewasbeschermingsmiddelen. De prijsreductie bedraagt 6 euro per ton over de afgenomen mengvoeders in 2018 en 2,5 procent over de afgenomen gewasbeschermingsmiddelen.


AgruniekRijnvallei keerde over 2018 in totaal ruim 9,6 miljoen euro uit. Dat is inclusief de bonus-, betalings- en ledenkorting, het Extra AR voordeel en de prijsreductie in september. De geldomzet steeg naar 252 miljoen euro. De voeromzet bleef met ruim 630.000 ton op peil.

Structomix

Daarbij was een stijging te zien in voer voor dieren die een concept worden gehouden. Het zorgde onder meer voor een plus van 11,6 procent in pluimveevoer. Pluimveehouders kozen bewust voor Structomix; voer voor onbehandelde hennen. Dit voer leverde AR ruim veertig nieuwe klanten op.

Het marktaandeel in biologische mengvoeders nam volgens AR in 2018 eveneens fors toe. In dit segment werd sinds half 2018 meer samengewerkt met De Valk Wekerom als het gaat om inkoop en productie van mengvoeders. De afzet van Sodagrain, ontsloten graan, richting melkveehouderij is ook aanzienlijk gestegen. Dit is mede een gevolg van de gunstige prijs en de hoge melkopbrengsten die daarmee werden gerealiseerd.

Minder meststoffen door droogte

AR Plant kijkt terug op een jaar met een goede omzet, zowel in de gewasbeschermingsmiddelen als in de fruitteeltbenodigdheden. De afzet van meststoffen was door de droogte minder, doordat er niet gestrooid kon worden. De graaninname was vrijwel hetzelfde als in 2017.

Door de gevolgen van de droogte, laag vaarwater en minder graan uit de gebruikelijke graangebieden, kon Rijnzate meer grondstoffen op- en overslaan. De op- en overslaglocatie van Rijnzate in Wageningen is tijdens het lage water goed bereikbaar gebleven. Overigens werd een deel van de grondstoffen voor AR per spoor vervoerd.

Recordomzet winkels

Door een groeiend aantal klanten en voor de negen Welkoopwinkels van AR meewerkende weersomstandigheden steeg de omzet van de winkels ten opzichte van 2017 met 6,8 procent. Daarmee werd 2018 voor deze Welkoopwinkels het beste jaar in de geschiedenis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer