Extreem+vroege+graanoogst+door+droogte+in+Duitsland
Nieuws
© Koos van der Spek

Extreem vroege graanoogst door droogte in Duitsland

Door de droogte in veel delen van Duitsland verwacht de Duitse boerenvereniging DBV een graanoogst van slechts 41 miljoen ton. Dat is zo’n 15 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde.

‘We zullen opnieuw een oogst hebben die ver onder het gemiddelde ligt. Sommige boeren hebben vanwege de droogte het graan niet geoogst, maar hebben het direct gehakseld’, zegt Joachim Rukwied, voorzitter van de Duitse boerenbond.

De oogstvoorspelling van dit jaar komt overeen met een daling van 4,5 miljoen ton in vergelijking met de oogst van 45,5 miljoen ton in 2017. En de oogst van vorig jaar lag al onder het gemiddelde van 47,9 miljoen ton van de afgelopen vijf jaar.

De late start van de lente en de snelle rijping van de wintergerst zorgt voor een kort groeiseizoen en een vroeg begin van de oogst. Dat kost de boeren inkomen. ‘We hebben dringend behoefte aan instrumenten om de liquiditeit te waarborgen en mogelijkheden van belastingvrije reserves voor risico-egalisatie’, zegt Rukwied.

Wintertarwe

Het areaal granen in Duitsland ligt met 6,25 miljoen hectare ongeveer op het niveau van het voorgaande jaar. Het areaal wintertarwe - de belangrijkste graansoort in Duitsland - is met bijna 6 procent gedaald. Dit komt door de moeilijke zaaicondities in het najaar.

In plaats daarvan werden in de lente zomergranen gezaaid. Hun areaal kent daardoor een aanzienlijke groei. De teelt van zomergerst steeg met 29 procent tot 437.000 hectare en zomertarwe groeide met bijna 160 procent tot 108.000 hectare.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer