Dure pluimveerechten veranderen sector

Pluimveerechten zijn zo duur dat ze de koers van de pluimveehouderij veranderen. Dat blijkt uit cijfers van veevoerbedrijf ABZ Diervoeding en marketingbureau AgriDirect.

Dure+pluimveerechten+veranderen+sector
© Archief

In het deze week gepubliceerde jaarverslag van veevoercoöperatie ABZ Diervoeding schrijft de directie dat pluimveehouders ervoor kiezen rechten te verleasen als de eierprijs laag is. Een andere aanwijzing dat de peperdure pluimveerechten de bedrijfsontwikkeling sterk beïnvloeden is het toenemende aantal pluimveehouders dat kiest voor renovatie van de stal in plaats van nieuwbouw.

Sinds 2014 steeg het percentage pluimveehouders dat wil renoveren jaar op jaar van 4,4 procent naar 13,2 procent in 2018, terwijl het percentage bedrijven met nieuwbouwplannen niet toeneemt.

Marktconcepten

Een kwestie van optimaliseren, analyseert Eric Hubers, voorzitter van de LTO-vakgroep Pluimveehouderij. 'Wie meer denkt te kunnen verdienen met een marktconcept en minder dieren per vierkante meter met vrije uitloop of een extra Beter Leven ster, kiest daarvoor in plaats van te investeren in rechten en een nieuwe stal.

'Anderen, en dat doe ik zelf ook, verhuren tijdelijk een deel van hun rechten en hun land. Maar er zijn ook pluimveehouders die geen andere keus hebben en een torenhoge prijs voor rechten betalen als nieuwgebouwde stal moet worden benut. Ook als de rechten bijna net zoveel kosten als de nieuwe stal.'

Rechtszaken over POR

De problematiek van dure pluimveerechten is verergerd door de POR-kwestie. Pluimveehouders dachten vrijgesteld te zijn van investeren in rechten omdat ze de mestafzet goed geregeld hebben. Daarin voorzag de POR-regeling maar die is afgeschaft, ondanks protesten vanuit de sector en LTO. Dat heeft geleid tot een honderdtal rechtszaken.

De pluimveevoorzitter verwacht dat de veehouders verenigd in de rechtszaak van mestcoöperatie DEP een kans maken. 'Eerder is het Golden Harvest-project door de rechter in het gelijk gesteld.'

Hubers noemt dierrechten een gedrocht. 'Kijk ook naar de situatie in de melkveehouderij. Maar zonder dierrechten kunnen we niet meer, gezien de maatschappelijke discussie over de omvang van de veehouderij. Bovendien heeft een deel van de veehouders baat bij de dierrechten omdat ze waarde vertegenwoordigen bij bedrijfsbeëindiging.

Handel in rechten

'Maar rechten mogen natuurlijk geen verdienmodel worden', vervolgt Hubers. 'Het enige wat LTO in de belangenbehartiging kan doen, is blijven hameren op transparantie bij de handelaren, zodat ze de prijs niet opdrijven door rechten in voorraad te houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer