Krapte aan pluimveerechten

In de pluimveehouderij heerst een gevoel dat er te weinig pluimveerechten zijn. Het gevolg is dat de prijs van lease- en kooprechten van pluimvee ongeveer twee keer zo hoog zijn als in dezelfde periode van vorig jaar.

Krapte+aan+pluimveerechten
© Jos Thelosen

De markt van pluimveerechten is er een van vraag en aanbod. In de praktijk leeft op dit de indruk dat er een tekort is aan rechten. De marges bij zowel leghennen als pluimveevlees zijn op dit moment goed. Daarnaast is er veel nieuw gebouwd en nog niet iedereen heeft geïnvesteerd in de benodigde rechten.

Twijfel

Deskundigen zetten vraagtekens bij de krapte. Veel vleeskuikenhouders stappen over op traaggroeiende concepten waardoor rechten vrijkomen. Ook was er in 2015 op opfokbedrijven gemiddeld meer leegstand, omdat in 2014/2015 meer leghennen zijn geruimd.

Daarnaast werd de sector in het najaar van 2014 plotseling geconfronteerd met vogelgriep, waardoor ook rechten vrijkwamen.

Ander beeld

'Pluimveerechten zijn nu aan de prijs, maar dat kan in december heel anders zijn', aldus een handelaar in pluimveerechten die niet met naam wil worden genoemd. Handelaren in rechten verhandelen in december altijd net zo veel rechten als in de elf maanden daarvoor.

Hoe dichter bij de peildatum van 31 december des te duidelijker wordt of er rechten genoeg zijn op een bedrijf of niet.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer