Pluimveehouder+wil+geen+korting+rechten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Pluimveehouder wil geen korting rechten

'Een miskenning van de pluimveehouderij.' Dat zegt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP over een voorstel van het ministerie van LNV om de mogelijkheid om generiek te korten op pluimveerechten in de wet op te nemen.


In het wetsvoorstel staat dat de mestproductieplafonds voor melkvee, varkens, kippen en totale veestapel vanaf 2020 in de meststoffenwet worden opgenomen.

Ook wordt het alsnog mogelijk om per sector een generieke korting toe te passen als een van de plafonds overschreden wordt. Niet alleen voor fosfaatrechten, maar ook voor varkens- en pluimveerechten.

Geen mestprobleem

Hubers vindt het onterecht dat de pluimveesector op het fosfaatplafond wordt afgerekend en helemaal wanneer er ook nog eens kan worden gekort op de pluimveerechten.

'De pluimveesector heeft zijn mestprobleem al lang opgelost. 95 procent van de mest wordt verwerkt tot mestkorrels en gaat de grens over of wordt bij BMC verwerkt. We vertellen dat telkens bij het ministerie, maar erkenning van de overheid voor de inspanningen van de sector blijft uit', zegt Hubers.

Hij raadt pluimveehouders aan om te reageren op de internetconsultatie over het wetsvoorstel. Dat kan tot 26 oktober.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer