Schadevergoeding+Bayer+voor+kankerpati%C3%ABnt+verlaagd
Nieuws
© Haijo Dodde

Schadevergoeding Bayer voor kankerpatiënt verlaagd

Een rechter in San Francisco bepaalde maandag in hoger beroep dat de schadevergoeding, die Bayer moet betalen aan een man die kanker kreeg, flink omlaag moet.

In augustus een Amerikaanse rechtbank nog dat het chemieconcern in totaal 289 miljoen dollar moet betalen. Dat bedrag is nu verlaagd naar 78 miljoen dollar. Van de schadevergoeding van 289 miljoen dollar was 250 miljoen dollar bedoeld als boete en 39 miljoen dollar als compensatie.

• Lees ook: Monsanto veroordeeld tot schadevergoeding voor Roundup

De rechter stelt nu echter dat het boetedeel wettelijk niet hoger mag zijn dan het compensatiedeel. Gaat het slachtoffer niet voor 7 december akkoord met het verlaagde bedrag, dan heeft Bayer recht op een nieuw proces.

Terminaal

Bayer nam eerder dit jaar Monsanto en daarmee ook het hele dossier rondom het herbicide Roundup over. De rechtszaak speelt om een voormalige conciërge die stelt dat hij terminaal ziek is geworden door het gebruik van het bestrijdingsmiddel.

De rechter verwerpt overigens het argument van Bayer dat in het eerdere proces onvoldoende is aangetoond dat de man kanker had gekregen door het werken met Roundup. De uitspraak heeft ook geen gevolgen voor de duizenden soortgelijke zaken die nog lopen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer