Stemmen+was+nog+nooit+zo+belangrijk+als+nu
Column
© Nieuwe Oogst

Stemmen was nog nooit zo belangrijk als nu

Ze zitten voor me, zeventig eerstejaars HAS-studenten bedrijfskunde. Jonge mensen die in onze sector aan de slag gaan. Aan de ene kant ben ik blij. Nieuwe ideeën, frisse wind. Aan de andere kant, onze sector is geen je-bedje-is-gespreidsector.

Ik vertel in welke prachtige sector de studenten aan de slag gaan. Internationaal van betekenis, veelzijdig en innovatief. Maar ook een sector die onder een vergrootglas ligt. Met een enorme verantwoordelijkheid om een toenemend aantal monden te voeden én een forse bijdrage aan het klimaat te leveren.

Ik zeg altijd dat boeren langs drie assen 'leveren'. De economische as: onze sector levert producten aan de wereld, is werkgever en draagt bij aan het huishoudboekje van ons land. De maatschappelijke as: de bijdragen die we leveren aan duurzame energie, zorg, biodiversiteit en nog veel meer.

De meest onderschatte as waarop wij presteren, is de sociologische as. De wereld waarin de studenten komen te werken, kenmerkt zich door destabilisering. Bevolkingsgroei leidt tot volksverhuizingen. Klimaatverandering brengt weersextremen. Mensen krijgen andere eetgewoonten. Ze worden individualistischer en sociale media brengen fake news en polarisering.

Onze sector is geen je-bedje-is-gespreidsector

Hans Huijbers, bestuurslid LTO Nederland

De grootste uitdaging voor deze nieuwe werkenden is samenleven. Samen met (onverwachte) partners kijken naar wat de wereld nodig heeft. Wat het land nodig heeft. Wat de provincie nodig heeft.

Op 20 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. Stem op een partij die bereid is om te kijken naar hoe ieders doelen gehaald kunnen worden. Ook die van boeren en tuinders. Stemmen was nog nooit zo belangrijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  26° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
Meer weer