Collectieve+kracht
Column
© Nieuwe Oogst

Collectieve kracht

Boeren zijn individuele ondernemers. Maar aan de kracht van onze sector ligt het collectief ten grondslag. In een periode dat armoede schering en inslag was, bracht samenwerking de boeren welvaart.

Samen konden we een vuist maken, een betekenisvolle gesprekspartner zijn, elkaar helpen wanneer een individu hulp nodig had.

Inmiddels wordt de samenleving steeds individualistischer. Het succes van het individu, dé expert, de topbestuurder op eenzame hoogte. Ieder voor zich en God voor ons allen. En als een individu eens buiten de boot valt, dan is er geen collectief meer om hem te helpen. Sterker: we laten de zwakkeren achter om door te kunnen in de vaart der volkeren.

Hoe ga je om met een vereniging in een steeds individualistischer samenleving? Voor mij is dat geen dilemma. Ik ben al jarenlang actief binnen deze vereniging. Omdat ik geloof dat we elkaar nodig hebben. En omdat ik ervan overtuigd ben dat het verenigen van de specialismen en het vakmanschap van elke individuele boer of tuinder het beste is voor onze sector. Omdat ik weet dat ieder individu weleens hulp kan gebruiken, ook degene die een fout maakt of te maken heeft met onverwachte tegenvallers. Het collectief is er ook voor het individu.

Ik denk dat we in Nederland te veel gericht zijn op het individu

Hans Huijbers, bestuurslid LTO Nederland

Ik geloof in de kracht van het collectief. Samen kom je verder dan alleen. Elk individu heeft iets dat van waarde is voor het collectief. Ik denk dat we in Nederland te veel gericht zijn op het individu, terwijl de vooruitgang onlosmakelijk verbonden is met 'samen'.

Ik ben ervan overtuigd dat de kracht van de samenwerking goed is voor het collectief én voor het individu. Ik ben dan ook trots op onze leden. Die, met elkaar en met ons, in goede en kwade tijden een vereniging zijn.

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer