MFL+als+voorloper
Column
© Nieuwe Oogst

MFL als voorloper

'Het is serieuze business en niet iets kleins dat een boer uit nood start naast zijn bedrijf', zei laatst iemand over multifunctionele landbouw (MFL). Dat calimerogevoel is nergens voor nodig. Deze zomer hebben velen genoten van het platteland dankzij de boer. Op het boerderijterras, in de boerderijwinkel en op de boerencamping.

De MFL kent een omzet van ruim 500 miljoen euro. De potentiële omzet ligt tussen 1,5 en 2 miljard euro. Zo'n 25 procent van de boeren en tuinders is actief in de MFL en 10 procent wil actief worden binnen nu en vijf jaar.

In de transitie van de landbouw loopt de MFL voorop. We willen de landbouw terug op de plek waar hij hoort: het hart van de samenleving. De MFL krijgt veel waardering van de maatschappij. Want MFL-bedrijven combineren agrarische productie met diensten aan de samenleving. Van zorg en kinderopvang tot recreatie en educatie.

De kern van deze fraaie combinatie is de versteviging van de relatie tussen boer en burger. Mensen zonder agrarische achtergrond beleven de boerderij in de zomer door hier vakantie te vieren. En nu de zomervakantie weer ten einde is, komen velen weer terug op de boerderij door hier hun kinderen naar de kinderopvang te brengen, door hier dagbesteding te doen of door hier met hun schoolklas wijzer te worden van boerderijeducatie.

De groei van de MFL-bedrijven is niet te stoppen

Hans Huijbers, bestuurslid LTO Nederland

Ook in de MFL heeft de lange, droge en hete zomer impact gehad. En, afhankelijk van de locatie, tak van sport, aanwezigheid van (zoet)water en meer verschilt deze impact enorm per bedrijf. Maar de groei van de MFL-bedrijven is niet te stoppen. Dat is goed nieuws voor een vitaal platteland én voor de broodnodige verbinding tussen boeren en burgers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer