AgruniekRijnvallei+in+de+min+door+Verbeek
Nieuws
© AgruniekRijnvallei

AgruniekRijnvallei in de min door Verbeek

AgruniekRijnvallei boekte vorig jaar een negatief resultaat van 8,2 miljoen euro. Dat komt door de 9,8 miljoen euro afwaardering van Verbeek Broederij en Opfok. Zonder dit bedrag is er bij de kernactiviteiten een positief bedrijfsresultaat van 1,6 miljoen euro voor belasting.


De coöperatie kondigde vanmorgen aan de resterende aandelen Ovogenetics, waaronder Verbeek valt, te verkopen aan Genesis Investment.

Over de prijs die wordt betaald voor de aandelen doet hij geen uitspraak.

Kernactiviteiten

Naast het feit dat de activiteiten van het het broederij en opfokbedrijf niet tot de kernactiviteiten van AgruniekRijnvallei behoren en meer internationaal zijn georiënteerd, speelt de impact van deze deelneming op de coöperatie een rol.

Verlies

'De aandeelhouders worden in 2015 geconfronteerd met een fors verlies. Hiervan komt 65 procent ten laste van de coöperatie. AgruniekRijnvallei is financieel sterk genoeg om dit op te vangen', geeft operationeel directeur Albert Getkate aan.

Na afwaardering van Verbeek blijft de solvabiliteit van AgruniekRijnvallei 69 procent.

Positief

De kernactiviteiten voer, plant en winkels draaiden volgens Getkate in 2015 goed. 'Die hebben een positief bedrijfsresultaat opgeleverd van 1,6 miljoen euro voor belasting.'

De voeromzet bereikte een recordhoogte van 640.000 ton; een stijging van 2,4 procent ten opzichte van 2014.

Mengvoerders

In het resultaat is rekening gehouden met een nog uit te keren prijsreductie aan afnemers van 1,2 miljoen euro over de in 2015 afgenomen mengvoeders en gewasbeschermingsmiddelen.

Aan leden is vorig jaar in totaal 7,7 miljoen euro aan kortingen uitgekeerd, inclusief het Extra AR voordeel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer