Mooie+woorden%2C+geen+waardering
Ingezonden
© Koos van der Spek

Mooie woorden, geen waardering

Boeren en tuinders krijgen steeds maar weer nieuwe verduurzamingsopdrachten. Politici en journalisten brengen het in mooie woorden, maar aan de basis neemt de onvrede toe, betoogt bloembollenteler Rence Slootman. Hij mist waardering voor de grote slagen die al zijn gemaakt.

Het woord 'duurzaam' passeert ontelbaar vaak de revue. Met de opinie van Rob Jetten in Nieuwe Oogst van 5 januari waarin het Klimaatakkoord tot ongekende hoogte wordt geprezen als hoogtepunt.

Het Klimaatakkoord kan worden gezien als een nieuw hoofdstuk waarin de toekomst en de richting van de landbouw worden beklonken. In mooie woorden verheerlijkt Jetten het besluit dat is genomen aan tafels waar landbouw niet sterk wordt verdedigd. 'Schone lucht en een fatsoenlijke boterham voor boeren' om een quote te noemen.

Ontevreden

Ondertussen is de brede onderlaag niet tevreden. Burgers en boeren voelen zich slecht vertegenwoordigd in de landelijke politiek. Want de brede onderlaag merkt niets van deze droombeelden.

In de landbouw worden de duimschroeven verder aangedraaid

Rence Slootman, bloembollenteler in Espel

Kosten als gevolg van duurzaamheid rijzen de pan uit. Trekkers zijn 15.000 euro duurder dan tien jaar terug en ze presteren niets meer voor dat geld. Er komen nog steeds geen bloemen uit de uitlaat. De samenstelling van banden is door milieueisen zo matig geworden dat ze veel harder slijten.

Kuubskisten

Door het wegvallen van goede lijmsoorten is de levensduur van kuubskisten in de bollenteelt gehalveerd van twintig naar tien jaar of nog veel korter. Koelmiddel moet worden vernieuwd, terwijl nieuwe middelen veel meer andere kosten en gevaren met zich meebrengen.

Dit zijn enkele van de ontelbare voorbeelden uit de praktijk die je hoort tijdens verjaardagen, om eens een informele ontmoeting te noemen. Maar ondertussen in het vakblad mooie woorden.

Kritiek

Onder burgers groeit eindelijk de kritiek, onder meer over de betaalbaarheid van alle door de elite gesmede plannen. De warmtepomp blijkt geen warmtedroom te zijn, elektrisch rijden is erg duur. Burgers hebben de grootste vragen bij de afkomst van de metalen in zo'n auto en waar gaan de 'oude' benzine- en dieselauto's heen? Als die elders op de wereld hun uitstoot handhaven, waar doe je het dan voor?

Gelukkig in het vakblad mooie woorden. Volgens de hoofdredacteur is het gebaseerd op een te enge blik. Het komt allemaal wel goed, het is in handen van grote machten die ons al zover hebben gebracht.

Luchtvaart

De luchtvaart valt buiten het akkoord van Parijs. Ondertussen vliegen we rustig voor 35 euro naar Málaga. Dat kerosine spotgoedkoop is en er elke dag 25.000 van die grote jongens in de lucht hangen die zo'n 40 kuub verstoken, lijkt geen rol te spelen.

Maar in de landbouw worden de duimschroeven verder aangedraaid. Men is compleet klaar met het woord 'duurzaam'. Het ene nieuws is ingedaald en het volgende bericht, over drukregistratie op spuitmachines, komt eraan. Hoelang duurt het nog voordat de boer moet registreren waar hij een scheet laat in zijn perceel? Gelukkig in het vakblad mooie woorden.

Onvrede

Het is wachten op het moment dat de bom barst. De trekkers zullen niet meer over de snelweg naar Den Haag rijden, maar de onvrede groeit en waar leidt het wel toe? We weten dat we als landbouw al enorme slagen hebben gemaakt sinds 1990. We hebben reductiecijfers om trots op te zijn. Maar de waardering is ver te zoeken en zal ook niet komen.

Rence Slootman
bloembollenteler in Espel

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer