Rutte daagt studenten uit

Aeres Hogeschool Dronten ontving dinsdag minister-president Mark Rutte. Hij ging in gesprek met studenten en daagde hen uit om met ideeën te komen voor de agrarische uitdagingen in de nabije toekomst.

De gespreksleider in Dronten was voormalig topschaatser en boerenzoon Stefan Groothuis. ‘Ik trap af met een presentatie over mijn loopbaan als sporter, vol hoogte- en dieptepunten. Met uitdagingen die je aan moet gaan waarbij je jezelf heel erg kunt tegenkomen. En dat verhaal heeft best raakvlakken met hoe deze jonge boeren naar hun toekomst als agrarisch ondernemer kijken.’

Consument moet betalen

Na de inleiding van Stefan Groothuis kwam Mark Rutte op het podium. De aanwezigen in de zaal kregen de kans om online te reageren op een aantal stellingen die de basis vormden voor de discussie die daarop volgde.

Op de stelling ‘Het is goed dat minister Schouten een visie heeft gepresenteerd’ was 95 procent van de studenten en oud-studenten het eens. Bij de stelling ‘Het landbouwbeleid moet uiteindelijk naar circulair toe’ was 72 procent het eens. Duidelijk werd ook dat de nieuwe generatie boeren vindt dat de consument en niet de boer de rekening moet betalen van een omslag naar een ander landbouwbeleid. Maar liefst 83 procent steunde de stelling hierover.

Te weinig tijd

De anderhalf uur die de minister-president had vrij gemaakt voor het bezoek aan Aeres Hogeschool Dronten bleek niet voldoende te zijn om alle stellingen uitvoerig te bespreken. Stefan Groothuis hoopte vooraf nog dat studenten met goede ideeën en mogelijke oplossingen zouden komen voor de actuele agrarische problemen. Maar daarvoor bleek de tijd te kort te zijn.

Mark Rutte daagde de studenten uit om goed na te denken over thema’s als milieu, kringlooplandbouw en circulaire economie. En dan de mogelijke oplossingen nog voor de zomer in te leveren bij de VVD. ‘Ik denk dat hier in Dronten de denkkracht en energie zit om die oplossingen aan te dragen en uit te werken. Om zo de agrarische sector gezond over te dragen aan een volgende generatie.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer