Weidegang Trofee voor Aeres Hogeschool Dronten

Aeres Hogeschool Dronten is dit jaar de winnaar van de Weidegang Trofee. Deze prijs werd woensdag uitgereikt tijdens de bijeenkomst van het Convenant Weidegang.

Weidegang+Trofee+voor+Aeres+Hogeschool+Dronten
© Johan Wissink

Als belangrijke aandachtspunten voor de eerste prijs werden door de jury genoemd: het aanstellen van een lector beweiding, extra inzet voor beweiding in het leer- en onderwijsplan en de aanjaagfunctie voor beweiding binnen het groen mbo en hbo.

Naast Aeres Hogeschool Dronten waren ook Bel Leerdammer en GEA genomineerd. Lector beweiding, Agnes van den Pol-Van Dasselaar was vereerd dat zij de prijs in ontvangst mocht nemen: 'Ik had het niet zien aankomen en ben enorm trots op het resultaat dat we met z'n allen hebben neergezet.'

Belangrijke plek

Binnen onder meer de studie Dier- en veehouderij – Agrarisch ondernemerschap in Dronten neemt beweiding een belangrijke plek in. Van den Pol heeft zich er hard voor gemaakt om weidegang weer meer terug te krijgen in het agrarisch onderwijs, zowel om MBO als op HBO-niveau. De studenten leren veel over grondgebonden veehouderij en kunnen praktijkgericht onderzoek uitvoeren op de melkveebedrijven van Aeres Farms.

Bij één van deze melkveebedrijven ligt de focus op maximale weidegang – zoveel mogelijk melk uit gegraasd gras-, maximale bewegingsvrijheid en natuurlijke materialen in de stal. Dat is het bedrijf van bedrijfsboer Catrinus Veninga (zie foto).

'Studenten de wei in'

Het lectoraat Beweiding zorgt ook voor meer mogelijkheden voor praktijkonderzoek met studenten, docenten en bedrijfsleven. 'Het is belangrijk dat het niet alleen bij theorie in de schoolbanken blijft, maar dat studenten het grasland ingaan', besluit Van de Pol.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer