Forse+achterstand+voor+pootgoedexport
Nieuws
© Alex J. de Haan

Forse achterstand voor pootgoedexport

Vooral naar afzetbestemmingen in Noord-Afrika en Azië is dit seizoen tot dusver fors minder Nederlands pootgoed verscheept dan in voorgaande jaren.

Ten opzichte van vorig jaar blijft de export naar Afrika bijna 40.000 ton achter ten opzichte van vorig afzetseizoen. Voor Aziatische bestemmingen is de achterstand zo'n 20.000 ton. Dat blijkt uit de exportcijfers tot en met de jaarwisseling die de Nederlandse Aardappelorganisatie (NOA) onlangs publiceerde.

Van oogst 2018 is dit seizoen tot en met 31 december 279.000 ton geëxporteerd. Dat is 65.000 ton minder dan vorig jaar in dezelfde periode. De totale exportvolume van oogst 2017 kwam uit op bijna 811.000 euro.

Cuba

De export van pootgoed naar bestemmingen binnen de Europese Unie is nog maar net op gang gekomen en ligt tot dusver op vrijwel hetzelfde niveau als vorig jaar. Richting het Amerikaanse continent is de export iets lager. Met name Cuba heeft minder pootgoed aangekocht vanuit Nederland.

De achterstand van de export naar Azië komt vooral voor rekening van Irak en Syrië die in vergelijking met vorig jaar respectievelijk zo'n 6.000 en 5.000 ton minder pootgoed afnemen. In Noord-Afrika blijven vooral de exportvolumes voor Algerije, Egypte en Marokko achter ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer