Schone+lucht+voor+boer%2C+buur+en+beest
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Schone lucht voor boer, buur en beest

Akkerbouwer Eric van der Spelt zit namens D66 in de gemeenteraad van Steenbergen. Hij heeft ruimte en economie in zijn portefeuille. Onderwerpen waar juist de provincie veel meer over gaat.

Een overstap naar Provinciale Staten is dan ook een logische stap, vindt Van der Spelt. Alhoewel hij niet verwacht direct te worden gekozen. Hij staat twaalfde op de kandidatenlijst voor D66. Een opmerkelijke partijkeuze? Niet voor de akkerbouwer uit Steenbergen.

'D66 durft keuzes te maken. Neem de versnelde transitie van de veehouderij. Veel boeren zijn hiervan geschrokken. Ik snap dat. Maar ik ben wel van mening dat een versnelling nodig is, anders zouden we de doelstellingen die we met elkaar hebben afgesproken niet halen.'

Van der Spelt vindt dat de provincie haar verantwoordelijkheid neemt om boeren te ondersteunen in de transitie. 'Gaandeweg 2018 zijn er meer innovatieve stalsystemen op de markt gekomen en is er meer duidelijkheid gekomen over de ondersteunende maatregelen. Je ziet dat terug bij veehouders, die gaan ermee aan de slag.'

Gezondheid

Een ander voorbeeld waarop D66 volgens Van der Spelt lef toont is het klimaat. 'Er moet nu echt wat gaat gebeuren. 2018 was een dramatisch jaar voor boeren: te nat in het voorjaar en daarna lange tijd veel te droog. Dit gaat ons vaker overkomen en daar moeten we op voorbereid zijn.'

Gezondheid is het centrale thema van D66 Noord-Brabant. 'We willen bijvoorbeeld schone lucht creëren voor boer, buur en beest. Ook willen we het gebruik van kunstmest terugdringen. Boeren lopen tegen knellende regelgeving aan; samen met de sector willen we naar een oplossing zoeken.'

Akkerranden

Van der Spelt doet zelf al 12 jaar enthousiast aan agrarisch natuurbeheer door 12 van de 160 hectare landbouwgrond in te richten als akkerranden. 'In Brabant is slechts 17 procent van het landschap ingericht als bos en natuur, de rest is agrarische grond. Willen we meer biodiversiteit, dan moet de provincie samen met de boeren aan de slag om dit in gang te zetten.'

Weer

 • Dinsdag
  6° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer