Groot+Nederlands+aandeel+Food+Heroes+Awards
Nieuws
© John Claessens

Groot Nederlands aandeel Food Heroes Awards

Drie Nederlandse initiatieven doen dit jaar mee aan de Food Heroes Awards, een internationale competitie over oplossingen tegen voedselverspilling.

De internationale Food Heroes competitie kent dit jaar drie categorieën: vis en zeevruchten, groente en fruit en mannenvlees. In elke categorie zijn drie initiatieven genomineerd. Designers, technologen en voedselspecialisten ontwikkelden samen oplossingen om voedselverspilling te verminderen door betere benutting van restproducten.

Onder de negen finalisten zijn drie Nederlandse inzendingen: Choonk, In Ovo en Bio Goat Meat. Choonk van Botanic Bites is genomineerd in de categorie groente en fruit. Botanic Bites ontwikkelde een bestemming voor de voetjes van paddenstoelen. Die zijn nu nog een restproduct. Het bedrijf maakt vleesvervangers met deze paddenstoelen, overgebleven tomaten en zeewier.

Mannenvlees

De coöperatie Bio Goat Meat is net als In Ovo genomineerd in de categorie mannenvlees. De coöperatie verkoopt vlees van bokjes die op biologische melkgeitenbedrijven geboren worden. Ook promoten ze de consumptie van dit hoogwaardige geitenvlees.

Negen oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan

In het oprichtingsjaar 2018 kwam de coöperatie veelvuldig in het nieuws, werden er 'boktoberfesten' georganiseerd en werden er al meer dan duizend Chevons (bokken van zes tot acht maanden) verkocht.

In Ovo

In Ovo heeft een technologie ontwikkeld, waarmee het na de bevruchting van een ei kan onderzoeken of het kuiken een hen of een haan is. Aangezien alleen hennen van waarde zijn voor de pluimveesector vanwege hun eieren en hun vlees, maakt deze technologie het ruimen van haantjes overbodig.

De Food Heroes Award is een initiatief van instanties uit meerdere Europese landen, waaronder FoodUp! Brabant en ZLTO. Stemmen kan nog tot en met woensdag 13 maart. Voor elke categorie is er een publieksprijs. Daarnaast is er een juryprijs. Deze wordt uitgereikt door EU-commissaris Gezondheid en Voedselveiligheid en juryvoorzitter Vytenis Andriukaitis.

Winnaars

De winnaars worden op donderdag 14 maart bekendgemaakt tijdens de voedingsindustrieinnovatiebeurs CFIA 2019 in het Franse Rennes. Winnaars krijgen naast een trofee en extra publiciteit ook de mogelijkheid om een bedrijfsfilm te maken.

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  16° / 6°
  65 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
Meer weer