Kweker+heeft+Eritrese+statushouder+in+dienst
Reportage
© Jos van Leeuwen

Kweker heeft Eritrese statushouder in dienst

Santinikwekerij Harry Wubben Flowers in Nootdorp heeft sinds anderhalf jaar een Eritrese statushouder in dienst. Directeur Harry Wubben denkt erover om nog één of twee statushouders aan te nemen en raadt dat ook andere kwekers aan.

Nadat zijn vader hem de liefde voor het tuindersvak had bijgebracht, begon Harry Wubben in 1989 zijn eigen kwekerij in Nootdorp. In 2002 kwam hij op de huidige locatie terecht, waar hij zijn ambities kon realiseren met een uitbreiding van 2 naar 6 hectare. In eerste instantie kweekte Wubben chrysanten, later heeft hij santini's erbij genomen. Eind dit jaar verwacht hij alleen nog santini's in het assortiment te hebben.

De stekjes voor de bloemen komen uit Tanzania, waarna Dekker Chrysanten in Hensbroek zorgt voor de beworteling. Na het uitplanten bij Harry Wubben Flowers vindt de oogst na gemiddeld acht weken plaats. De kwekerij produceert dertig miljoen stelen per jaar.

Pieken en dalen

Wubben: 'Je moet onze kwekerij zien als een soort harmonica. We hiphoppen van feestdag naar feestdag met pieken en dalen. Zeker in de zomer is het druk: als de tulpen weg zijn, komen de santini's op de markt. Ze vormen de basis voor veel boeketten. Het is een ideaal product met een stevige steel.'

Na de barre tocht naar Europa kon Msgna ook door de sneeuw naar de kwekerij fietsen

Harry Wubben, santinikweker in Nootdorp

De productie gaat met pieken en dalen.
De productie gaat met pieken en dalen. © Jos van Leeuwen

In 2010 is de merknaam Funny Santini in de markt gekomen met de slogan 'vers, fris en vrolijk'. 'Chrysanten hadden een wat stoffig imago en dat wilde ik veranderen met santini's, want dat is zo'n lief bloemetje', zegt de ondernemer.' Samen met een marketingbureau heb ik mijn ideeën verder uitgewerkt tot het nieuwe concept. Op onze bedrukte hoezen is het vrolijke logo met de smileys terug te vinden.'

Boeketten

40 procent van de handel gaat via de klok, die de ondernemer ziet als etalage voor zijn bedrijf. De overige 60 procent verkoopt de kwekerij aan Nederlandse bloemenexporteurs, die Funny Santini's in boeketten verwerken. De grootste afzetlanden zijn Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Polen. 60 procent van de bloemen gaat naar supermarkten en 40 procent naar groothandels en bloemenwinkels. Bij Harry Wubben Flowers werken twintig mensen.

Santini's passen met hun stevige steel in veel boeketten.
Santini's passen met hun stevige steel in veel boeketten. © Jos van Leeuwen

De kwekerij heeft een WKK en zonnepanelen op het dak, waarvan bewoners van Nootdorp via de postcoderoosregeling voordelig energie kunnen betrekken. Harry Wubben Flowers werkt zoveel mogelijk met biologische gewasbescherming en is MPS-A- en MPS-GAP-gecertificeerd. Daarnaast heeft het bedrijf Global GAP-Grasp doorlopen, een risicobeoordeling over de sociale aspecten op een bedrijf. Onderdelen zijn het welzijn en beloningsniveau van medewerkers en gezondheids- en veiligheidsaspecten.

Kans geven

Sinds anderhalf jaar heeft de kwekerij een Eritrese statushouder in dienst, Adhanom Msgna. 'Ik vond dat als asielzoekers eenmaal de procedures hebben doorlopen, ze ook aan het werk moeten. Als je dan consequent bent, moet je zelf het goede voorbeeld geven. Dus toen het WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal (WSP ZHC) mij vroeg of ik deze man een kans wilde geven, heb ik meteen 'ja' gezegd.'

Het WSP ZHC heeft een ochtend stage gelopen bij Harry Wubben Flowers om gevoel te krijgen bij de sector. Tijdens een kantinebijeenkomst konden medewerkers van de kwekerij vragen stellen over Msgna's verleden, zijn gezin en het bootje waarmee hij was gevlucht. Wubben: 'Op die manier ontstond er begrip en wilde iedereen hem helpen. Hij kon de meeste dingen wel verstaan en begrijpen, maar Nederlands spreken ging soms wat moeizaam. Met handen en voeten kwamen we er dan wel uit.'

Vaste aanstelling

Om aan elkaar te wennen betaalde gemeente Zoetermeer de eerste drie maanden het inkomen van Msgna. Inmiddels doet hij dezelfde werkzaamheden als anderen. 'Pas na de proefperiode, toen hij hetzelfde rendement opleverde als andere medewerkers, kon ik Msgna inhuren via een uitzendbureau', zegt de ondernemer. 'Als hij zichzelf en zijn Nederlandse taalvaardigheden zo blijft ontwikkelen als nu, zullen wij zeker overwegen om hem een vaste aanstelling aan te bieden.'

Msgna komt op de fiets uit Zoetermeer. Toen er vorig jaar sneeuw lag, belde hij dat hij niet kon komen. 'Hij vond die gladheid maar eng', zegt de ondernemer. 'Maar mijn medewerkers zeiden dat hij na de barre tocht met een bootje naar Europa ook wel door de sneeuw naar ons bedrijf kon fietsen. Mooi hoe ze hem er op die manier doorheen sleurden, want hij kwam vervolgens wel.'

Goede voorbeeld

Harry Wubben Flowers wil maatschappelijk graag het goede voorbeeld geven. De kweker denkt erover om nog één of twee statushouders in dienst te nemen. Hij kan het alle kwekers aanraden, of ze nu planten, groenten of fruit telen. 'Natuurlijk hangt het een beetje van de persoon af, maar als iemand gemotiveerd is, komt het wel goed. Die statushouders maken deel uit van de maatschappij, net als wij.'

'Oogsten in de kas vind ik het leukst'
'Harry Wubben heeft mij een kans heeft gegeven om mijzelf te ontwikkelen, zowel in de kas als in de schuur. Daar ben ik blij mee', zegt de uit Eritrea afkomstige statushouder Adhanom Msgna. 'Het werk is leuk en afwisselend en jobcoach Gio Macnack en contactpersoon Dragana Djeric vanuit het WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal helpen mij goed. Ik heb prettig contact met hen', vertelt hij. 'Op de kwekerij verwerk ik de bloemen in de verwerkingsruimte. Daar pak ik de santini's in en zet ik voor klanten en de veiling bestellingen klaar. Ook help ik met oogsten in de kas. Dat vind ik het leukste werk om te doen', zegt Magna. 'Tijdens het werk leer ik de Nederlandse taal steeds beter spreken. Het is gezellig, iedereen is aardig tegen mij en als ik meer uitleg nodig heb, dan krijg ik die. Op vrijdag en zaterdag blijven we vaak na het werk gezellig in de kantine voor een hapje en een drankje. Ik ben blij dat Harry Wubben mij het vertrouwen heeft gegeven om te beginnen met in Nederland aan het werk te gaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer