Melkveehouder+Groot+Koerkamp+opeens+fraudeur
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Melkveehouder Groot Koerkamp opeens fraudeur

'Het feit dat je in alle eerlijkheid je kalveren netjes hebt opgegeven en je wordt op zo'n manier aangemerkt als fraudeur, dat steekt enorm.' Melkveehouder Wilfried Groot Koerkamp uit Biddinghuizen kan het nog steeds niet geloven.

In januari van dit jaar wordt de melkveehouderij opgeschrikt door de I&R-affaire. Die vermeende grootschalige fraude, treft Groot Koerkamp persoonlijk. 'We stapten in de auto naar een bijeenkomst. Een boer durft er, met het schaamrood op de lippen, over te beginnen dat hij een brief heeft gehad. Een collega die ook mee reed, kreeg het op de vergadering van de veehandelaar te horen en een paar dagen later kreeg ik zelf de brief.'

En dus gaat ook zijn bedrijf op slot. Groot Koerkamp weet op dat moment alleen niet wat hij fout heeft gedaan. Na een telefoontje met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komt hij daarachter. 'Een vaars met een dood kalfje, die in november 2016 had afgekalfd en in januari 2018 opnieuw afkalft, had ik toen al meer dan een kalenderjaar gemolken.'

Van geen kwaad bewust

Groot Koerkamp was zich van geen kwaad bewust, maar volgens het ministerie had hij een koe moedwillig een jaar gemolken. 'Het kalf is verwerkt bij Rendac, maar omdat een Rendacmelding niet door gaat naar het feitelijke I&R-systeem van het ministerie wordt je daar mee geconfronteerd.'

Na veertien dagen wordt de blokkade bij Groot Koerkamp weer opgeheven. De problemen vallen bij hem uiteindelijk mee. Maar als hij de Valentijnsactie van Boeren van Nederland ziet, pakt hij zijn kans en nodigt via Twitter inspecteur-generaal Rob van Lint van de NVWA uit op zijn bedrijf. 'Ik ben er helaas niet veel wijzer van geworden. Het gesprek was in mei dus de grootste spanning was er af.'

Stempeltjes

Al met al hoopt Groot Koerkamp dat het ministerie heeft geleerd van de affaire. Anders ziet hij het somber in. 'Ik denk dat we vanaf volgend jaar ook heel veel andere stempeltjes gaan krijgen. Als alle melkveehouders, die een paar kilo's boven hun fosfaatquotum zitten, worden aangemeld als economisch delict kon het nog wel eens heel druk worden in de gevangenis.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer