Helse files voor boot naar Engeland is angstbeeld

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken kreeg vorige week de lachers op zijn hand met zijn brexitmonster. Ondernemers moeten daardoor worden aangespoord zich goed voor te bereiden op de brexit. Maar de overheid moet zelf ook zijn huiswerk doen.

Ondernemers en Kamerleden zijn er niet gerust op dat de export naar Groot-Brittannië na 30 maart vloeiend zal verlopen. Een zorg die breed leeft onder Kamerleden is de situatie in Hoek van Holland. Als veel internationale chauffeurs niet de juiste papieren hebben om de ferry op te mogen, ontstaat er een verkeerschaos. Bovendien is er in dat scenario een gebrek aan veilige parkeerplaatsen, sanitaire voorzieningen en andere zorg. Volgens PVV-Kamerlid Roy van Aalst is een dergelijk tekort nu al een probleem.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat verwijst naar een pakket aan maatregelen dat in gang is gezet om chaos te voorkomen. Zo zitten belanghebbenden uit de overheid en bedrijfsleven met elkaar om de tafel, worden verkeerscirculatieplannen opgesteld, komt er extra parkeercapaciteit voor vrachtauto's en wordt alle benodigde voorlichting in acht talen gegeven. Daarnaast is er extra capaciteit beschikbaar voor de douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voldoende versterkt.

Of deze actie afdoende is, blijft afwachten. Er zijn ontwikkelingen denkbaar waarbij het na de brexit nog een stuk drukker wordt op de snelweg richting de ferry's dan nu al het geval is. Sommige scenario's houden er rekening mee dat het transport naar het VK zich na 30 maart verplaatst naar de lidstaat die het beste op de brexit is voorbereid. Als dit in de perceptie van die landen Nederland is, kan dit een enorme druk op de Nederlandse infrastructuur geven.

Het is daarom van belang dat de Nederlandse autoriteiten goed samenwerken met Britse, Belgische, Franse en EU-autoriteiten om de goederenstroom te kunnen continueren. Een deel van de goederen gaat immers niet via Nederlandse grenzen naar het VK, maar via de Kanaaltunnel bij Calais. Daarnaast moet de Nederlandse overheid ervoor zorgen dat de logistiek in de havens op orde is.

Het is van belang dat de Nederlandse autoriteiten goed samenwerken met Britse, Belgische, Franse en EU-autoriteiten

Gezien de vergaande consequenties van de brexit voor individuele boeren en tuinders, heeft LTO Nederland de afgelopen twee jaar ingezet op het vergroten van bewustwording en het stimuleren van boeren en tuinders om zich voor te bereiden op de brexit, precies wat Blok voorstaat. Ondernemers moeten zorgen dat ze beschikken over de juiste registraties en vergunningen.

Maar de meeste boeren en tuinders zetten hun producten af via hun coöperaties, verwerkende industrie en handel. Hun directe invloed op het totale logistieke proces is daardoor beperkt. De grote onzekerheid die op dit moment heerst, neemt de zorg niet weg. Daar helpt geen blauw brexitmonster aan mee.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer