Europa+wil+meer+zien+van+boeren+voor+GLB%2Dgeld
Commentaar
© Ruud Ploeg

Europa wil meer zien van boeren voor GLB-geld

Economie, ecologie en empathie. In Europa gaan die zaken hand in hand om een nieuwe Green Deal voor het Europese landbouwbeleid te realiseren.

In Europa wordt flink gesteggeld over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2021-2027. Aan de vaststelling van visie, regels en budgetten van het GLB gaan jaren van touwtrekken tussen lidstaten, parlement en lobbyisten vooraf.

Duizenden spelers trachten de Europese olietanker een fractie meer in hun richting te krijgen. Maar de hoofdlijn staat al min of meer vast. De Europese subsidiepot met 55 miljard euro GLB-geld wordt iets kleiner en Europa gaat iets meer vergroening eisen.

In eerste aanleg is de revolutie gepredikt. De krimp van het GLB-budget blijft beperkt, grotere bedrijven worden minder gekort en natuurdoelen afgezwakt. Revolutie mondt uit in evolutie, nadat water in de Europese wijn gaat en er van oost tot west en noord tot zuid mee te leven valt.

De Europese bevolking steunt een veeleisender GLB

Tegelijkertijd is het bovenstaande te bagatelliserend. Europa wordt echt veeleisender, gesteund door de Europese bevolking. 92 procent van de inwoners vindt dat GLB-geld meer moet opleveren voor milieu en klimaat. Ook wordt het GLB iets flexibeler, zodat lidstaten meer eigen beleid kunnen voeren.

Nederland wil dat het landbouwbudget sterker wordt gekoppeld aan prestaties die onder meer biodiversiteit en bodemkwaliteit verbeteren. Als Europa die olietanker is, dan zet Nederland speedboten in om sneller en specifieker landbouw- en natuurdoelen te halen.

Hoewel ‘gratis’ geld prettig is, wordt steeds duidelijker dat dit hard nodig is. Voor maatschappelijke acceptatie en beloning van duurzame inspanningen is GLB-geld welkom.

Een kans om de balans tussen economie en ecologie te herstellen, al is daar empathie voor nodig. Inlevingsvermogen om te zien dat onze bedrijven het midden houden tussen het conservatieve Zuid- en Oost-Europa en progressieve meerderheden in Nederland.

Weer

 • Dinsdag
  8° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  90 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
Meer weer