Platform+voor+fossielvrije+glastuinbouw+op+HortiContact
Nieuws
© VidiPhoto

Platform voor fossielvrije glastuinbouw op HortiContact

De tuinbouwbeurs HortiContact krijgt een platform voor fossielvrije glastuinbouw. Kas als Energiebron presenteert namens Glastuinbouw Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, samen met HortiContact het FossielVrij Plaza.

Elk uur geven specialisten korte presentaties over de route naar een fossielvrije en rendabele glastuinbouw. Voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland benadrukt de ambitie van de sector en Richard ter Laak van Ter Laak Orchideeën vertelt over de Daglichtkas. Henry Jansen van Fachjan en Vogelaer gaat in op het aardwarmtecluster, Leon Dukker van Porta Nova vertelt over de verduurzaming van de rozenteelt via elektrificatie.

Maurice van der Hoorn praat bezoekers bij over de kas zonder gas en Nico van Ruiten (regisseur EnergieAkkoord Greenport West-Holland) vertelt over de inpassing en noodzaak van warmtenetten voor een fossielvrije glastuinbouw. Andere ondernemers gaan in op de rol van energiebesparing, het gebruik van biomassa of de inzet van warmtepompen.

Deskundigen in gesprek

Op het Fossielvrij Plaza zijn deskundigen van Glastuinbouw Nederland aanwezig om het gesprek met bezoekers aan te gaan over de diverse opties waar Kas als Energiebron aan werkt. Voor elke teelt en regio zijn er opties. Het doel is om in 2030 de CO2-emissie van de glastuinbouw sector te halveren om uiteindelijk in 2040 emissieloos en rendabel te kunnen telen. Hiermee wil de sector inspelen op de maatschappelijk vraag en de toenemende eisen van de consument.

HortiContact vindt plaats van dinsdag 19 tot en met donderdag 21 februari in Gorinchem.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  50 %
Meer weer