Dakcheck+in+Groningse+pilot+SamenZONderAsbest
Nieuws
© Tienke Wouda

Dakcheck in Groningse pilot SamenZONderAsbest

Provincie Groningen heeft donderdag in Eenrum een stimuleringsregeling afgetrapt, waarbij boeren samen met energiecoöperaties asbestdaken saneren en vervangen door zonnepanelen. Om mee te doen, is een dakcheck een vereiste.

In de pilot is ruimte om twintig asbestdaken in te ruilen voor collectieve zonnepanelen. Provincie Groningen verleent voor de pilot SamenZONderAsbest een subsidie van 100.000 euro voor dakchecks en ondersteuning van energiecoöperaties. ECoop, het bureau voor ondersteuning van burgers, bedrijven en overheden in de energietransitie, werkt de pilot samen met LTO Noord uit. De eerste gesprekken met geïnteresseerde boeren en lokale energiecoöperaties zijn inmiddels gevoerd.

Eerder al, in 2017, ging er een soortgelijk project in Friesland van start. Nieuw in het Groningen zijn de dakchecks, waarbij onder meer wordt gekeken naar de dakconstructie en de aansluiting op het elektriciteitsnet. 'Tot nu toe wordt daar nog niet erg naar het dak gekeken. Hoe beter het dak, hoe mooier de dakvergoeding voor de boer kan zijn', vindt Simon Visbeek van ECoop.

Zonnepanelen

De dakchecks komen voort uit ervaringen in Friesland. Hoewel er 120 aanmeldingen binnenkwamen voor het Friese project, was lang niet elk dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, zegt Visbeek. 'De constructie was veelal niet sterk genoeg'. Bovendien was de afstand tot de weg bij sommige boeren te groot, waardoor de netbeheerkosten hoog zouden uitvallen.'

Van links naar rechts: Alma den Hertog, Henk Staghouwer, Remt Meijer, Nienke Homan en Simon Visbeek.
Van links naar rechts: Alma den Hertog, Henk Staghouwer, Remt Meijer, Nienke Homan en Simon Visbeek. © Tienke Wouda


Visbeek verwacht dat, nu de subsidiepot voor asbestsanering van het rijk leeg is, zich meer boeren aanmelden voor de pilot. 'Nu hebben sommige boeren bot gevangen bij RVO. Juist voor deze boeren kan de regeling een goede reden zijn om toch het asbest te verwijderen. Door het verhuren van hun dak aan de energiecoöperatie, krijgen zij een goede vergoeding die ze als tegemoetkoming voor de asbestsanering kunnen zien.'

Monumentale boerderij

Gedeputeerde voor landbouw Henk Staghouwer overhandigde samen met collega-gedeputeerde Nienke Homan (energietransitie en milieu) de eerste dakcheck van 2.500 euro aan Remt Meijer, voorzitter van Stichting R.J. Clevering is eigenaar van boerderij Huninga, een monumentale boerderij met asbestdak.

De gedeputeerde geeft aan dat het project een gevolg is van de oproep van LTO om zonnepanelen vooral op daken te realiseren in 'plaats van op goede landbouwgrond'. Boeren zijn toekomstige energieleveranciers, geeft Staghouwer aan. 'Die kansen moeten we pakken. We moeten niet overal panelen in het landschap plempen.' Bijkomend voordeel is volgens hem dat collectieve zonnepanelen op boerendaken de 'relatie tussen boeren en dorpsgenoten verstevigen'.

Creatieve oplossing

Homan gaf aan dat niet overal onbeperkt geld aanwezig is voor de energietransitie. 'We moeten zorgen dat we op een creatieve manier een oplossing hiervoor vinden. Deze pilot draagt hier aan bij.' LTO Noord regio Noord-bestuurder Alma den Hertog vindt de pilot een mooie aanzet voor de energietransitie. 'Door deze regeling erkent de provincie dat landbouw een deel van de oplossing kan bieden', stelt ze.

Wel pleit ze voor een nieuwe landelijke subsidieregeling voor asbestverwijderen. 'Er moet weer een goede toelage per vierkante meter asbest komen.' In Friesland zijn uiteindelijk negentien daken geselecteerd in de pilot SamenZonderAsbest, zo'n 80 procent hiervan is agrarisch, stelt Visbeek. 'Hiervan zijn vijftien inmiddels asbestvrij en liggen bij negen inmiddels de zonnepanelen erop.' Medio 2019 moeten op alle bedrijven zonnepanelen liggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer