650 hectare natuurgrond voor grondruil Gelderland

Provincie Gelderland en Staatsbosbeheer gaan 650 hectare natuurgrond ruilen en verkopen. Het doel is om de natuurstructuur in de provincie te verbeteren.

650+hectare+natuurgrond+voor+grondruil+Gelderland
© Persbureau Noordoost

Provinciehoofd Arjan Snel van Staatsbosbeheer verwacht dat in het voorjaar een kaart wordt gepubliceerd met daarop de gebieden die provincie Gelderland en Staatsbosbeheer inbrengen voor de grondruil. Dat is ook het moment waarop het ruiltraject start.

De vrijwillige grondruil zal dit jaar worden afgerond. Twee derde van de grond die wordt ingebracht, is van Staatsbosbeheer, een derde van provincie Gelderland.

Meerdere partijen

De openbare grondruil is een proces waarbij meerdere partijen grond kunnen inbrengen om te ruilen of te kopen.

Provincie Gelderland en Staatsbosbeheer doen allebei mee vanuit hun eigen belang. De provincie wil het Gelders Natuurnetwerk versterken en maatschappelijke partijen, organisaties en burgers betrekken bij het provinciale natuurbeleid. Staatsbosbeheer wil aaneengesloten natuur realiseren, die van nationaal belang is.

Boeren

Snel verwacht dat veel grond voor boeren interessant is. 'Een deel van de natuurgronden kent beperkingen voor landbouwkundig gebruik. Gronden die deel uitmaken van het Gelders Natuurnetwerk, moeten volgens de bijbehorende natuureisen worden beheerd. Er zijn ook gronden waarvoor geen restricties gelden. Die kunnen voor gangbare landbouw worden ingezet.'

De gronden liggen verspreid over heel Gelderland. Staatsbosbeheer brengt vooral veel gronden in in het Rivierengebied en de Achterhoek. Snel: 'Er zitten ook gronden met singels tussen. Boeren vinden het vaak interessant om deze singels zelf in natuurbeheer te krijgen, zodat ze voor het onderhoud niet afhankelijk zijn van een derde partij. Boeren hebben vaak ook behoefte om aaneengesloten gebied in beheer te hebben.'

Digitaal platform

Via een digitaal platform kunnen belangstellenden vanaf dit voorjaar hun interesse voor de aangeboden kavels kenbaar maken. Staatsbosbeheer heeft belangstelling voor natuurgronden die worden aangeboden in het Gelders Natuurnetwerk, op de Veluwe, langs rivieren en in Natura 2000-gebieden.

'De grondruil draagt bij aan versterking van natuurwaarden en hiermee wordt de uitvoering van het beheer doelmatiger', zegt Snel.

Doel

Het doel van Staatsbosbeheer is niet om groter te worden of om geld te verdienen aan de ruil. De financiële middelen die vrijkomen door de transacties, worden geïnvesteerd in het afronden van grote eenheden natuur in Gelderland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer