Nederlandse+biomelk+gaat+naar+China
Nieuws
© Gertjan van der Wal

Nederlandse biomelk gaat naar China

FrieslandCampina gaat binnenkort op een speciale productielocatie biologische kaas maken. Daarbij wordt de wei als grondstof voor bijvoorbeeld babyvoeding afgezet op de Chinese markt.

Het zuivelconcern heeft eind vorig jaar het certificaat ontvangen dat voor deze afzet nodig is.

'FrieslandCampina is Chinagecertificeerd. Dat wil zeggen dat al onze biologische melkveehouders voldoen aan de eisen van de Chinese markt', zegt bestuurder Gjalt Mulder van het zuivelconcern. De afzet naar China biedt perspectief voor de biologische sector, stelt hij.

Terughoudend

FrieslandCampina is nog terughoudend met het aannemen van nieuwe biologische melkveehouders, maar zodra de contracten met Chinese afnemers zijn getekend, is er ruimte voor groei. Mulder verwacht dat de tien melkveehouders die nu nog op de wachtlijst staan, binnenkort duidelijkheid krijgen.

De bestuurder laat zich niet uit over de grootte van de groei van de biologische melkstroom die met de afzet naar China wordt verwacht.

Eko Holland

Eko Holland, de afzetcoöperatie met 185 leden-melkveehouders en 100 miljoen kilo melk, heeft ruimte voor 20 miljoen kilo melk extra voor de Nederlandse markt, meldt voorzitter René Cruijsen. 'De vraag neemt toe. We lopen tegen een tekort aan.'

De biologische melk gaat niet alleen naar de dagversmarkt en kaasproducenten, maar wordt ook steeds meer verwerkt tot ingrediënten voor andere producten, zoals room. Juist die markt is groeiende en lucratief, aldus Cruijsen.

Hausse eraf

Het aantal melkveehouders dat omschakelt naar een biologische bedrijfsvoering, is de laatste jaren afgenomen. 'De hausse is er wat af, maar dat is maar goed ook', zegt Cruijsen. Jaarlijks gaat het volgens hem nog over 'enkele tientallen boeren' die omschakelen.

Dat de belangstelling om om te schakelen naar biologisch iets is afgevlakt, bleek deze week ook op de Bio-beurs in Zwolle bij de workshop van adviseurs Kees Water van Ekopart en Edith Finke van DLV Advies.

Natuurbeheer

In 2016 zat de workshopruimte nog afgeladen vol, maar dit jaar waren er stoelen leeg. Economisch perspectief is er wel degelijk, stellen de twee. Dat geldt vooral voor de combinatie met natuurbeheer of samenwerking met een akkerbouwer.

'Belangrijk is dat je je verzekert van je afzet', benadrukt Water. De opkomst van natuurinclusieve concepten en daarmee het kleinere verschil met biologisch ziet hij niet als bedreiging. 'Biologisch is een sterk merk en natuurinclusief moet zich eerst nog maar eens bewijzen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer