Melk+rechtstreeks+van+de+boer+naar+de+super
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Melk rechtstreeks van de boer naar de super

'Mijn melk', onder die naam liggen vanaf 9 september pet-flessen biologische melk in de schappen bij Albert Heijn. De melk is afkomstig van het bedrijf van de familie Van Roessel uit Udenhout. Op ieder pak staat ook van welke koefamilie de melk afkomstig is.

De Aukjes, Kittys, Cootjes en Moevchens zijn hiervoor geselecteerd. De familie Van Roessel is de eerste ondernemer die dit doet. Achter deze stap zit de Lely Orbiter, een mini-melkverwerker op het boerenbedrijf. Dit technische hoogstandje is ontwikkeld door Lely in samenwerking met VME in Rosmalen.

Live meekijken

Bijzonder is dat via een webcam op de website is mee te kijken naar de melkrobot. Verder is er een weblog die aangeeft welke koe op dat moment wordt gemolken. Ook is te zien hoeveel melk de bekende koefamilies deze dag hebben gegeven.

Koppeling registratie

Een belangrijk item daarbij is dat er een koppeling is gemaakt tussen registratie van de koeien in het melkproces en de eventueel verdere verwerking. Zo kan de melk van bepaalde koeien worden gebruikt voor de verwerking. In het geval van Van Roessel bepaalde koefamilies, die volgens Guus van Roessel aselect zijn gekozen.

'Maar ook bijvoorbeeld koeien met een hoog eiwitgehalte zou je op deze manier kunnen selecteren, wellicht interessant voor sporters of bejaardentehuizen', vult vader Cees aan.'

Wanneer de melk van een koe aan de selectiecriteria voldoet, dan wordt deze direct gekoeld en opgevangen. Vervolgens wordt deze verwerkt en in flessen gedaan. De fles bevat niet alleen de melkdatum, maar ook de datum waarop dit product gebottled is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer