Ruim+twintig+melkveehouders+over+op+biologisch
Achtergrond
© arla

Ruim twintig melkveehouders over op biologisch

Meer dan twintig melkveehouders starten dit jaar met de leverantie van biologische melk. FrieslandCampina telt tien nieuwe bedrijven en leveranciersvereniging Eko Holland tien tot vijftien.

De nieuwkomers bij Eko Holland leveren circa 7,5 miljoen liter melk. De leveranciersvereniging is voortdurend op zoek naar nieuwe bedrijven, in tegenstelling tot zuivelcoöperatie FrieslandCampina.

De coöperatie volgt de ontwikkelingen op de markt voor biozuivel nauwgezet maar handhaaft vooralsnog de leveringsstop. In 2016 werd deze stop van kracht omdat de grote belangstelling voor omschakeling de markt voor biozuivel dreigde te verstoren.

Minder aanmeldingen

Eko Holland-voorzitter René Cruijsen constateert dat de wens om biologische melk te produceren gelijk op gaat met de prijsschommelingen van melk in het conventionele circuit. ‘Daardoor krijgen we de laatste tijd niet veel aanmeldingen.’

Jaar op jaar groeit het volume dat Eko Holland levert aan de zuivelondernemingen Royal A-ware, Veco Zuivel en Arla met circa 10 procent, vertelt Cruijsen.

Door de droogte is het waarschijnlijk dat de melkprijs weer gaat stijgen. In Duitsland en Denemarken laten biologische melkveehouders koeien slachten omdat de voervoorraad op is.

Prijsdaling in groeiseizoen

Normaal gesproken daalt de biologische melkprijs tijdens het groeiseizoen, omdat de productie veel meer dan in het gangbare circuit gebaseerd is op vers weidegras. De afgelopen maanden daalde de melkprijs dan ook met enkele centen naar een niveau van 46-50 cent per kilo voor biologische melk.

Naast het onverwachte afnemende aanbod door droogte speelt de groeiende afzet van biologische zuivel een rol bij de positieve prijsvooruitzichten. Optimistische inschattingen en doelstellingen over groei van biozuivel buitelen over elkaar heen.

Cruijsen ziet in Nederland vooral effect van de reclamecampagne van Arla. ‘Zij zijn wereldwijd de grootste speler in biozuivel met een miljard liter melk jaarlijks. Dus hebben ze het kapitaal om met televisiereclame het verschil te maken.’

Import van biomelk baart Cruijsen geen zorgen. Het volume, dat niet meer dan 5 procent van het totaal bedraagt, neemt volgens hem af. ‘Transport kost al gauw 5 cent per liter. Bovendien doet veel im- en export afbreuk aan het imago.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer