LTO wil risicoafdekking in Plantgezondheidswet

LTO Nederland mist in de nieuwe Plantgezondheidswet de mogelijkheid om de risico's op schadelijke organismen goed af te dekken.

LTO+wil+risicoafdekking+in+Plantgezondheidswet
© Monique Jansen

LTO pleit ervoor dat er in de nieuwe wetgeving voor plantgezondheid ruimte is voor een landelijke regeling om risico's op schadelijk organismen af te dekken. Verder vindt de organisatie dat er kaders nodig zijn voor een compensatieregeling waar bedrijven aanspraak op kunnen maken bij schade door opgelegde fytosanitaire maatregelen.

De Nederlandse overheid is bezig met aanpassingen van de Plantenziektenwet die stamt uit 1951. Dit jaar moet dat zijn beslag krijgen om de nationale regelgeving te laten aansluiten op verordeningen voor plantgezondheid en controlezaken die in december 2019 van kracht worden in de Europese Unie.

Aantastingen

'Een haakje in de nieuwe wet voor risicoafdekking is essentieel voor de plantaardige sectoren', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland. 'Steeds meer gewassen worden internationaal gekweekt en vermeerderd. Dat maakt de kans op onbekende aantastingen groter.'

Als voorbeelden noemt de bestuurder de recente problemen met ralstonia in rozen en de grote gevolgen van de EHEC-crisis. LTO vindt dat de gevolgen van fytosanitaire maatregelen onevenredig zwaar drukken op de primaire bedrijven. Verder gaat LTO ervan uit dat een adequate afdekking van risico's een stimulans is om problemen met plantenziekten op tijd te melden.

Hetzelfde standpunt

Van der Tak is namens LTO betrokken bij het overleg met het ministerie van LNV over de nieuwe Plantgezondheidswet. Hij vertelt dat organisaties als GroentenFruit Huis, Plantum en FloraHolland hetzelfde standpunt innemen.

De overheid meldt volgens de voorzitter van Glastuinbouw Nederland keer op keer geen geld te hebben voor een financiële regeling. 'Voor nu is dat wellicht een gegeven. Maar zorg in elk geval voor een wettelijk kader dat financiële compensatie mogelijk maakt. Eventueel kan dat op basis van Europese gelden met aanvullend een financiële bijdrage vanuit de sector.'

Tweede Kamer

LTO heeft de inbreng voor de nieuwe Plantgezondheidswet naar alle landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer gestuurd. Dit is een laatste mogelijkheid om te pleiten voor wijzigingen op het huidige wetsvoorstel.

'Het is nu aan de fracties om via Kamervragen een punt te maken', stelt Van der Tak. 'We verwachten wel dat ons pleidooi goed wordt opgepakt, vooral ook omdat het aansluit op de uitvoering van het programma Plantgezondheid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer