Petitie+voor+steunregeling+voor+rozentelers+met+ralstonia
Nieuws
© monique jansen

Petitie voor steunregeling voor rozentelers met ralstonia

LTO Glaskracht Nederland is een petitie gestart om alsnog te bewerkstelligen dat landbouwminister Carola Schouten een steunregeling instelt voor de rozentelers die zijn getroffen door Ralstonia solanacearum, ook wel bruinrot genoemd.

De petitie wordt op dinsdag 25 september aangeboden aan de vaste Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid.

LTO Glaskracht Nederland denkt dat een dergelijk verzoek om herziening sterker is als dit ketenbreed en door het gehele vak wordt gedragen. De landelijke commissie Roos en Royal FloraHolland ondersteunen deze petitie ook. LTO Glaskracht Nederland roept telers op middels een online steunbetuiging deze petitie te ondersteunen.


Plantmateriaal ruimen

Op basis van artikel 3 van de Plantenziektenwet zijn de getroffen telers door de Staatssecretaris van Economische Zaken verplicht gesteld om het plantmateriaal in hun kassen te ruimen en onder speciale voorwaarden te laten vernietigen. Ook moesten de kassen en teeltbenodigdheden grondig worden gereinigd.

Lees ook: Minister weigert compensatie aan rozenteler met bruinrot

Op basis van een verordening van de Europese Commissie is compensatie mogelijk, vindt LTO Glaskracht Nederland. Schouten heeft besloten deze compensatie niet toe te kennen. Ze vindt dat een dergelijke ziekte in een rozengewas tot het normale bedrijfsrisico behoort.

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer