1 ster Beter Leven-kalkoen in supermarkt

De 1 ster Beter Leven-kalkoenen van Twan Jenniskens uit het Limburgse Ysselsteyn klokken er vrolijk op los. De pluimveehouder was als eerste gecertificeerd, maar inmiddels zijn er meer kalkoenbedrijven met een ster.

Toepassing van het Beter Leven-concept vraagt wel om een aantal aanpassingen, weet Jenniskens. 'De belangrijkste verandering is dat we meer ruimte voor de dieren hebben en kiezen voor een langzaam groeiend ras. Daarnaast hebben we een uitloop, afleidingsmateriaal en daglicht in de stal.'

Het eerste vlees ligt inmiddels in de winkels van Jumbo. 'Wij leverden het vlees niet op de Nederlandse markt, enkel aan Duitsland. Toen kwam de vraag voor een Beter Leven-kalkoen en wij wilden dat graag invullen met de Nederlandse kalkoen. We hebben een afzet coöperatie die de afzet regelt en gezamenlijk hebben we geprobeerd dit concept op te zetten en dat is gelukt’, glundert de pluimveehouder.

'In Nederland wordt op dit moment 1,5 kilo kalkoen per hoofd van de bevolking gegeten', geeft Jenniskens aan. 'Als dat zou stijgen naar 2 kilo, zijn nog we zelfvoorzienend in Nederland. Het zou mooi wezen dat al het kalkoenvlees wat in Nederland wordt gegeten van Nederlandse kalkoenen komt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer