'Onderzoek blackhead bij kalkoenen nodig'

Er is in de kalkoenensector meer onderzoek nodig naar blackhead, onder meer omdat de ziekte steeds vaker voorkomt op bedrijven met ander pluimvee dan kalkoenen.

%27Onderzoek+blackhead+bij+kalkoenen+nodig%27
© Monique van Loon

Dat zegt dierenarts Marc Heijmans van Dierenartsenpraktijk Ell in vakblad Veehouder en Veearts. Volgens hem is blackhead een grote bedreiging voor de kalkoenensector.

Soms stoppen bedrijven vanwege terugkerende infecties. Volgens hem is er meer onderzoek nodig om deze dierziekte het hoofd te bieden.

Groter probleem

Door veranderde wet- en regelgeving is blackhead een groter probleem geworden. Er zijn geen preventieve en curatieve middelen meer voorhanden tegen de ziekte. Vaccineren is niet mogelijk.

Bij het ontbreken van medicijnen, een vaccin­ en vooral ook kennis van de ziekte, zet de kalkoensector nu vooral in op bedrijfshygiëne en het werken aan een optimale darmgezondheid om de ziekte te voorkomen.

Plotseling

Blackhead kan plotseling optreden, ook bij koppels met een goede weerstand. Hoe de ziekte zich uit, is niet te voorspellen, behalve dat het sterftepercentage bijna altijd hoog is: gemiddeld 50 tot 100 procent.

Ook de epidemiologie van blackhead is nog erg onduidelijk. Het is niet duidelijk hoe de veroorzaker een bedrijf binnenkomt en hoe het vervolgens tot ziekte komt bij de kalkoenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer