Raad+van+State+verwerpt+bezwaar+tegen+Ackerlodges+Ruinerwold
Nieuws
© Peter Nefkens

Raad van State verwerpt bezwaar tegen Ackerlodges Ruinerwold

De Raad van State heeft geen bezwaar tegen vestiging van negen Ackerlodges op het land van vleesveehouder Roelof Dekker in Ruinerwold.

De rechter veegde woensdag de bezwaren van omwonenden tegen de recreatieverblijven in de bosrand aan de Havelterweg van tafel. Volgens de Staatsraad hebben de tegenstanders onvoldoende inhoudelijke bezwaren aangereikt. Ze vonden vooral de informatievoorziening van gemeente De Wolden tekort schieten.

Het project van Dekker ligt door de bezwaarprocedure inmiddels twee jaar noodgedwongen op de plank. Eerder schoot de Groningse bestuursrechter de vergunning om formele redenen af. Met de uitspraak van de Raad van State is de laatste hobbel nu genomen. Gemeente De Wolden staat achter het plan

Leader-subsidie

Het Ackerlodge-initiatief heeft ook de steun van provincie Drenthe. Volgens gedeputeerde Henk Jumelet van provincie Drenthe is het project uniek en verdient het daarom ook om een Leader-subsidie te krijgen. Het past goed in de groeiende behoefte naar extensieve recreatie.

Dekker zoekt aanvullende inkomsten, omdat een neventak natuurbeheer nog onvoldoende oplevert naast het houden zoogkoeien en een tak stierenmesterij. De vleesveehouder zegt zelf vooral te mikken op een verblijf van langeafstandwandelaars in de Ackerlodges. Die onderkomens zijn zelfvoorzienend en staan op 50 meter van elkaar bij een perceel waar 's zomers ook de koeien grazen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 7°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  40 %
 • Zaterdag
  16° / 12°
  20 %
Meer weer