Camping+De+Meet+richt+zich+op+senioren
Reportage
© Eigen Foto

Camping De Meet richt zich op senioren

Senioren zijn de belangrijkste doelgroep voor de boerencamping van Toon en Nettie van Aert uit Huijbergen, pal tegen de Belgische grens. Daardoor zijn ze minder afhankelijk van schoolvakanties. Bovendien helpen senioren graag mee.

Camping De Meet ligt in het zuidwestelijke puntje van Brabant. De naam van de camping slaat niet alleen op de grenslocatie, maar ook op de figuurlijke grens die Toon en Nettie van Aert zestien jaar geleden bij de start moesten overschrijden nadat Toon een ongeluk kreeg. Sindsdien kan hij zijn linkerarm niet meer gebruiken en loopt hij moeilijk. Hij moest daarom stoppen met melkvee.

Verkoop melkquotum

Als ze op het bedrijf wilden blijven wonen, moesten ze een andere inkomstenbron aanboren, die Toon mogelijkheden bood om te blijven werken. Ze kozen voor een boerderijcamping, verkochten het melkquotum en investeerden de opbrengst daarvan in de aanleg van het kampeerterrein. 'Als de camping niet zou lukken, dan moesten we alles verkopen', blikt Nettie van Aert terug. Dat was gelukkig niet nodig. De camping liep van begin af aan goed.

Het was een voordeel dat in die tijd één van hun zoons de toeristische opleiding NHTV in Breda volgde. Voor de klas waarin hij toen zat, was het een project om alle planologische zaken rond de startende camping te regelen. 'De ontheffing van de gemeente was daardoor snel geregeld', zegt Nettie van Aert.

Landschappelijke inpassing

De familie wilde de camping landschappelijk inpassen en werkte daarom samen met het Brabants Landschap. Het werd een vogelvriendelijke groenstrook met vooral struiken en een heg met doornen. De groenstrook bleek niet alleen goed voor vogels, maar biedt ook arbeidsgemak. Met een singelmaaier is het onderhoud eenvoudig.

'We stoppen met Belgische Blauwen en gaan over op Piemonteses'

Toon van Aert, boerencampinghouder met asperges en vleesvee

Op het kampeerterrein zijn 25 plaatsen van minimaal 10 bij 10 meter. In de gemeente is uitbreiding tot vijftig plaatsen mogelijk, maar daar kiezen Toon en Nettie niet voor. 'Dan wordt het te groot', zegt Nettie. 'Het is nu overzichtelijk', vervolgt Toon. 'Je weet nu wie waar staat.' Bovendien werkt Nettie wekelijks ook 25 uur in de zorg. Toon is voor de gasten de eerste contactpersoon op de camping.

Geen speeltoestellen

De belangrijkste doelgroep zijn vijftigplussers. De camping is daarop ingericht, dat betekent geen speeltoestellen en verwarmde ruimten voor het sanitair en de afwasplek. Daarnaast houden senioren ervan dat alles altijd schoon en netjes is. Ze helpen ook graag mee op het bedrijf, is de ervaring van Van Aert. Toen Toon een keer drie weken voor zijn knie naar het ziekenhuis moest, boden campinggasten spontaan aan om in die tijd de koeien te voeren.

Behalve senioren komen er ook veel fietsers uit de regio Antwerpen. De laatste jaren neemt ook het aantal campers toe, sinds de camping in een Duits camperblad staat. Elk jaar komt iemand onaangekondigd een kijkje nemen en beslist of de camping in het nieuwe nummer komt.

Asperges

Van Aert heeft 10 hectare grond voor de teelt van asperges en vleesvee. De laatste jaren kromp het areaal asperges van 3 naar 1 hectare. De hele oogst is voor de verkoop in de eigen streekproductenwinkel. De ondernemers zijn er trots op dat het hen lukt om alleen met jeugd uit de omliggende dorpen te werken. Soms vragen de campinggasten waar de Polen blijven als ze de fietsen van de tieners zien staan. Het steken van de asperges gebeurt van 18 uur tot 21 uur.

Regelmatig nemen de campinggasten een kijkje. Soms proberen ze ook zelf te steken. Maar dat duurt meestal niet lang. Toon: 'Al snel zeggen ze: we kopen ze wel in de winkel.'

Het Huijbergse echtpaar vindt het belangrijk om de gasten goed te informeren over de agrarische activiteiten. In de kantine ligt bijvoorbeeld een fotoboek over asperges, van het planten ervan tot in het winkelschap. 'Daar wordt dikwijls in gekeken hoor', verzekert Nettie van Aert.

Piemontese

De tweede agrarische tak is vleesvee. Eerst alleen Belgische Blauwe runderen, maar daar stopt Van Aert mee. Hij gaat over op Piemontese. 'Ik wil af van de keizersnede. Piemonteses kalveren makkelijker', zegt hij. De keizersneden waren wel altijd een hoogtepunt voor de gasten. Ze mochten altijd alles volgen, zittend op een stropak. De koeien gaan na één of twee keer kalveren naar de slacht. Het vlees komt terug in pakketten van 5 kilo. Die gaan vlot over de toonbank in de streekwinkel.

De Huijbergse ondernemers willen hun campingbedrijf blijven vernieuwen. Met enige regelmaat volgen ze daarom cursussen. Laatst een van de Vekabo, in samenwerking met NHTV in Breda, over een goede website. Binnenkort komt hun nieuwe website in de lucht. Op aandringen van de kinderen lieten ze ook een nieuw logo ontwikkelen, natuurlijk met een grenspaal erin, met daar bovenop een fiere haan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  30 %
Meer weer