Friese kampeerboer blij met bezettingsgraad

Volgens Stichting Vrije Recreatie wijst alles erop dat 2018 een succesvol jaar wordt voor boerencampings. Vooral rondom de Culturele Hoofdstad Leeuwarden is de bezetting van kampeerplekken erg goed.

Louis Oudshoorn uit het Friese De Veenhoop begon vier jaar geleden met zijn kampeerboerderij De Kan Hoeve. Naast een kampeerveld voor tenten en caravans, heeft hij de boerderij omgebouwd tot B&B met vier kamers.

Louis Oudshoorn is tevreden met 90% bezettingsgraad
Louis Oudshoorn is tevreden met 90% bezettingsgraad © René Eijsink

En Oudshoorn is erg tevreden over de zomer van 2018. 'In de regel heeft een camping vijf jaar nodig om goed te draaien en met een bezettingsgraad van zo'n 90 procent in juli doen wij het gewoon erg goed.'

Frankrijk in Friesland

Johnny van Eijden uit Rijperkerk ontvangt op zijn Johanne Hoeve al 22 jaar campinggasten op het erf. En ook hij is erg te spreken over dit jaar. 'Het is gewoon Frankrijk in Friesland. Mensen genieten volop van het mooie weer in eigen land. Daarvoor hoef je nu geen dikke 1.000 kilometer te rijden. En Leeuwarden met zijn vele culturele activiteiten trekt enorm veel mensen aan.'

Op de Johanne Hoeve kampeer je echt dichtbij de boer
Op de Johanne Hoeve kampeer je echt dichtbij de boer © René Eijsink

Naast de financiële klapper hoopt Van Eijden ook dat het nauwe contact tussen boer en gasten zorgt voor meer begrip voor de melkveesector. 'De melkveehouder staat regelmatig in een kwaad daglicht en dat roept toch vragen op bij de consument. Dus loop ik vrijwel dagelijks een rondje over de camping om vragen te beantwoorden. Al dan niet bij een lekker biertje. Want dat hoort wel een beetje bij het vakantiegevoel.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer