Horeca+zet+misvormde+groenten+en+fruit+op+de+kaart
Nieuws
© Foodwaste

Horeca zet misvormde groenten en fruit op de kaart

Den Bosch - Te kleine, misvormde, gedeukte en gevlekte groenten en fruit liggen al in de schappen van enkele supermarkten; ze komen nu ook op de menukaart van diverse restaurants en cateraars te staan. Daarmee krijgt de ZLTO-actie #hetezomeroogst een vervolg.

Telers kunnen fruit en groenten met afwijkende afmetingen vanaf deze week rechtstreeks aanbieden aan de horeca. Daarvoor werkt ZLTO samen met Instock, een online platform waar restaurants en cateraars tweedeklassegroenten en -fruit kunnen bestellen.

Volgens Kim Roetert, woordvoerder van ZLTO, is er op deze manier minder voedselverspilling en kunnen telers toch nog geld verdienen aan hun producten. 'Fruit en groenten zien er soms door de droogte minder mooi uit, maar ze smaken net zo lekker', aldus Roetert.

Van boer naar afnemer

Boeren en tuinders kunnen via de site van Instock aangeven welke producten ze over hebben. Instock haalt deze producten op bij de boer en levert ze na bestelling af bij de afnemer, die betaalt uiteindelijk minder voor producten met een smetje dan voor groenten en fruit met de gebruikelijke afmetingen en looks. Uiteindelijk zijn alle partijen beter af, concludeert Roetert. 'Afnemers zijn goedkoper af en de teler krijgt nog een redelijke prijs voor zijn oogst.'

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer