Eerste actie met #hetezomeroogst groot succes

De verkoop van te kleine pruimen bij de Agrimarkt in het Zeeuwse Goes is een groot succes. Ook andere supermarktketens tonen interesse in het verkopen van de producten met klasse 2-label.

Met de actie #hetezomeroogst breekt ZLTO een lans voor groente en fruit waarvan de kwaliteit prima is, maar die door de hitte tijdens de groei niet voldoen aan de standaardeisen van supermarkten.

Afgelopen woensdag startte de actie in de vestiging van Agrimarkt in Goes. De supermarktketen die via moederbedrijf CZAV eigendom is van circa 3.000 boeren, legde daar de ondermaatse pruimen van teler Kees Hamelink uit Wemeldinge in de schappen. Eerder hield de Hamelink al een succesvolle actie op Facebook.

Op de eerste dag verkocht Agrimarkt een slordige 200 kilo pruimen. De supermarktketen overweegt de #hetezomeroogst-actie uit te breiden naar de andere vijf vestigingen. 'Dat is wel afhankelijk van het aanbod', zegt commercieel-directeur Wilfred van Elzakker van Agrimarkt. Een vervolgactie met kleine peren staat al op stapel.

Producten gratis weggeven

De campagne wordt getrokken door Mark de Jong, pr-manager bij ZLTO. Hij wordt daarbij geholpen door het EU-fonds Food Heroes dat projecten tegen voedselverspilling ondersteunt. 'Veel producten voldoen nu niet aan de standaarden van de supermarkten. Door de hitte zijn ze kleiner of juist groter als gevolg van een snellere groei, of is de vorm of kleur net iets anders dan normaal. Soms oogsten telers de vruchten of gewassen maar niet. Hier en daar geven telers producten gratis weg.'

Dat laatste gebeurde vorig weekend bij tomatenteler Greenco in Someren. Daar kwamen honderden mensen af op gratis snacktomaatjes met zonnespikkels. ZLTO kiest niet voor weggeven. 'De kwaliteit van de producten in deze actie is net zo goed als de andere producten die in de supermarkten liggen', benadrukt de Jong.

Agrimarkt stunt bewust niet met de te kleine pruimen. 'Ze zijn mooi en perfect van smaak. In plaats van twee, kan de consument er nu drie eten', aldus Van Elzakker.

Meer aroma

Fruitteeltbestuurder Olav Kavelaars is het daarmee eens. 'Meer zonuren vertaalt zich in meer smaak en meer aroma. Consumenten denken soms dat fruit uit de fabriek komt, dat de vorm en kleur altijd perfect zijn, maar soms steekt de natuur daar een stokje voor.'

Van Elzakker: 'Bij producten die te sterk afwijken van wat klanten al jaren gewend zijn, wordt het lastiger om ze te verkopen. Daar doe je ze geen plezier mee. Andere supermarktketens, waaronder Hoogvliet en Plus, hebben ook interesse in de verkoop van #hetezomeroogst', zegt De Jong, die ook in contact staat met supermarktkoepel CBL.

'Er komen nog veel producten aan. Zo zullen veel kroppen ijsbergsla niet aan de gewichtsnorm van 650 gram voldoen. Deze actie kan wel tot in het najaar lopen', vervolgt de pr-manager. Telers kunnen hun aanbod melden op de Facebookpagina van #hetezomeroogst.

Mede-auteur: Peter Smit

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer