Melkprijs 2018 komt uit op gemiddeld niveau

De berekende voorschotmelkprijzen komen in augustus 2018 uit op gemiddeld 34,37 euro per 100 kilo standaardmelk bij een levering van 1.000.000 kilo per jaar. Dat is een stijging van 0,47 euro ten opzichte van vorige maand. Vergeleken met augustus 2017 ligt de gemiddelde melkprijs 2,04 euro lager.

Melkprijs+2018+komt+uit+op+gemiddeld+niveau
© Arie Meijer

Ondanks dat de gemiddelde melkprijs opnieuw hoger is, wordt steeds duidelijker dat de melkprijzen in 2018 het niveau van 2017 niet zullen halen. Omdat eind vorig jaar de melkprijzen relatief fors zijn gestegen, is het onwaarschijnlijk dat het prijsverschil met 2017 in de laatste maanden van dit jaar wordt goedgemaakt. Daarmee lijkt 2018 volgens ZuivelNL een gemiddeld jaar te worden.

De meeste melkprijzen zijn in augustus gestegen met als uitschieters het Britse zuivelbedrijf Dairy Crest en de Franse zuivelcoöperatie Sodiaal met respectievelijk 1,5 en 1,9 euro per 100 kilo melk. Geen enkele melkprijs is verlaagd.

Prijsverhogingen

Gezien de diverse aankondigingen zal de gemiddelde melkprijs in september en oktober naar verwachting verder stijgen. Arla, Royal FrieslandCampina en DMK hebben voor de komende twee maanden prijsverhogingen aangekondigd van in totaal respectievelijk 0,9 euro (september gelijk, oktober 0,9 euro), 2,2 euro (1,2 in september en 1 euro in oktober) en 0,5 euro (0,5 euro in september en oktober gelijk) per 100 kilo melk.

Het Franse zuivelconcern Lactalis verhoogt de melkprijs in september met 0,5 euro. In oktober en november blijft de prijs gelijk en voor december is een verhoging van 0,7 euro per 100 kilo aangekondigd.

Toename melkaanvoer

Ondanks het extreme weer nam in de Europese Unie de melkaanvoer in juli, net als in de maand daarvoor, met 1,3 procent toe. De grootste absolute toename vond plaats in Duitsland en Italië.
Ook in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en Polen groeide het volume door. Daarentegen liet Ierland een forse daling in de melkaanvoer zien. Van januari tot en met juli van dit jaar is er in totaal 1,7 procent meer melk geleverd in de Europese Unie.

Ook buiten Europa groeit de melkproductie nog altijd door. In juli nam het volume in Argentinië, Nieuw-Zeeland, Uruguay en de Verenigde Staten toe. In laatstgenoemde twee landen was er in deze maand sprake van een geringe toename. Australië noteerde in juli, voor de tweede maand op rij, een afname.

VS en Nieuw-Zeeland

De melkprijs in de Verenigde Staten liet in augustus weer een wat sterkere stijging zien van ruim 1 procent. Nieuw-Zeeland noteerde in augustus een plus van bijna 5 procent, waarmee er sprake is van een goede start van het nieuwe seizoen.

Nadat de emotie rondom de gevolgen van de droogte eind augustus uit de markt was verdwenen, kwamen de prijzen over de gehele linie onder druk te staan. Met name de boterprijzen liepen vrij snel terug. Eind september lag de notering op een niveau van net boven 500 euro per 100 kilo, 8 procent lager dan een maand daarvoor.

Melkpoeders

Ook de notering van mageremelkpoeder daalde in september. De markt lijkt verzadigd vanwege het grote aanbod, onder andere afkomstig uit interventie. Dat zorgt voor een prijsdrukkend effect.
Onder invloed van de gedaalde vet- en eiwitprijzen is ook de prijs van vollemelkpoeder in september onder druk komen te staan.

Er is nog altijd sprake van een rustige markt. Europees product is te duur voor de wereldmarkt, waar Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika zeer concurrerend aanbieden.

• Bekijk meer zuivelprijzen

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer