Termijnmarkt+voor+rauwe+melk+kans+voor+boeren
Achtergrond
© Peter Smit

Termijnmarkt voor rauwe melk kans voor boeren

Sinds augustus is er een termijnmarkt voor rauwe melk. Agrarisch broker DCA Finance biedt melkveehouders de mogelijkheid om in te stappen en verzorgt trainingen.

Het termijncontract voor rauwe melk is een aanvulling op de contracten voor mageremelkpoeder, wei en boter. Het omrekenen van de toekomstige prijs van bijvoorbeeld melkpoeder naar de uiteindelijke melkprijs gaat mank, betoogt directeur Kees Maas van DCA.

Maas is sinds 1994 actief op de termijnmarkt. 'Als u het prijsrisico van rauwe melk wilt afdekken, dan kan dat het beste met een termijncontract op rauwe melk.'

Weinig interesse

Op een nieuwe termijnmarkt is er vaak in het begin weinig handel en lopen de prijzen van koper en verkoper sterk uiteen. Daarnaast is volgens Maas de interesse vanuit melkveehouders nog beperkt.

'Dat heeft ermee te maken dat de melkprijs nu vrij stabiel is. We weten uit onderzoek dat melkveehouders bij een melkprijs van 26 cent per kilo in meerderheid behoefte hebben om risico's af te dekken, terwijl die behoefte bij 42 cent per kilo verdwenen is.'

Hoge prijs

Een hoge prijs is aantrekkelijk om voor lange tijd het risico af te dekken. 'Wat wilt u als agrarisch bedrijf? Een rendement en continuïteit? Dat betekent dus een plus op uw kostprijs. Omdat er aan een termijncontract ook kosten zijn verbonden, is het juist interessant om bij die hoge melkprijs in te stappen.'

Maas benoemt de kunst van het handelen als 'anticyclisch bewegen en soms even wachten'. 'Markten blijven nooit stabiel en uw persoonlijke profiel speelt een grote rol in de mate waarin u risico's af wilt dekken. Bent u een boer van 64 met veertig melkkoeien en zonder schuld of 34 jaar met vierhonderd melkkoeien en fors gefinancierd? In het laatste geval kan risico's beperken het verschil betekenen tussen moeten stoppen of door kunnen gaan.'

Training

De DCA-directeur adviseert veehouders eerst een training te volgen. 'Een soort rijbewijs voor termijncontracten, voor je de weg op gaat. En ik adviseer om alleen zaken te doen met brokers die in het bezit zijn van een vergunning en onder toezicht staan van de AFM.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer