Veehouders+reageren+vol+ongeloof+op+erkenning+illegale+beelden
Achtergrond
© Twan Wiermans

Veehouders reageren vol ongeloof op erkenning illegale beelden

De veehouderijsector reageert met ongeloof en verbijstering op de beslissing van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) dat minister Carola Schouten (LNV) filmbeelden moet meewegen bij een beslissing. Ook al zijn die illegaal bij veehouders verworven.

Op het web regende het reacties op de uitspraak. 'Dus het OM mag onrechtmatig verkregen bewijs niet gebruiken in een strafzaak, maar wanneer activisten inbreken en daarmee bewijs verkrijgen mag dat in een keer wel?', reageert Koen Heuten uit Markelo op Facebook.

'Dan kan de NVWA/LNV ook volstaan met door agrariërs zelf genomen monsters in plaats van geborgde monsters', schrijft Jan Brok, secretaris van de Nederlandse Bond Pluimveehouders. Veehouders zijn vooral ook bang dat de uitspraak van het CBB tot gevolg heeft dat dierenwelzijnsorganisaties vaker illegaal gaan filmen. Naast de nertsenhouderij zijn er namelijk meer houderijsystemen waar deze organisaties kritisch tegenover staan.

Misstanden

Het CBB deed woensdag uitspraak in een zaak die de Stichting Bont voor Dieren en Animal Rights hadden aangespannen over mogelijke misstanden op een nertsenbedrijf. Bij hun klacht voegden ze video-opnames die illegaal op het betreffende bedrijf zijn gemaakt.

Controle door de NVWA leverde wel enkele technische gebreken, maar dierverwaarlozing werd niet vastgesteld. Ook bij een tweede controle bleek verwaarlozing niet het geval. Het ministerie van LNV besloot daarop geen vervolging in te stellen tegen de nertsenhouder

Nieuw besluit

Het CBB oordeelt nu dat niet duidelijk is of het ministerie van LNV de beelden heeft bekeken, wat erop te zien was en welke invloed de opnames hadden op het besluit om niet te handhaven. Op grond van de uitspraak van het CBB moet LNV een nieuw besluit nemen.

De uitspraak van het CBB is bindend en een beroep ertegen is niet mogelijk. Voor toekomstige procedures betekent de uitspraak van het CBB dat het ministerie van LNV moet kunnen uitleggen waarom de beelden niet tot handhavingsmaatregelen leiden.

Beveiligen

Charles van Mierlo van GVK Adure Advocaten adviseert veehouders hun bedrijf zo grondig mogelijk te beveiligen en op hun stallen een bordje met 'verboden toegang voor onbevoegden' aan te brengen. 'Dan kan nooit worden gezegd: dat wist ik niet.' Wanneer er illegaal bezoek is geweest en er goede reden tot onraad is, doe dan aangifte', vervolgt Van Mierlo. En duiken er beelden op, dan is zijn advies die serieus te nemen en te bekijken.

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer